Kuzey Yarımküre’de neredeyse çeyrek yüzyıl sonra görülen en parlak kuyruklu yıldız, yakında çıplak gözle görülemeyecek.
NEOWISE Kuyruklu Yıldızı (diğer adıyla C/2020 F3), gökbilimciler tarafından 27 Mart’ta NEOWISE görevi esnasında keşfedilmişti. Bu görevde NASA’nın Geniş Alanlı Kızılötesi Gözlem Kâşifi (WISE) isimli uzay teleskobu kullanılarak, asteroitler ve kuyruklu yıldızlar gibi Dünya’nın yakınından geçen cisimler aranıyor. Kuyruklu yıldız, Güneş’e en yakın mesafeli geçişini 3 Temmuz’da yapmıştı. O tarihte, Güneş’in 44.1 milyon kilometre kadar yakınına gelmiş; en içteki gezegen Merkür’ün yörüngesinin içine girmişti.
Kısa süre sonra daha belirgin hale geldi. “Büyük” kuyruklu yıldız unvanına erişemedi (bu unvan, aydınlık ve uzun kuyruklarıyla son derece parlak olan kuyruklu yıldızlara veriliyor) fakat yine de görenlere keyif veren güzel bir manzara oluştudu. O tarihten beri Güneş’ten uzaklaşıyor olsa da, Dünya’ya sabit bir hızla yaklaşıyordu. 22 Temmuz Çarşamba gecesi NEOWISE, Dünya’ya en yakın noktasından; 103.5 milyon km uzaktan geçti.
Kuyruklu yıldız son birkaç haftadır Dünya’ya yaklaştığından, soluklaşması yavaş olmuştu. Aslında kuyruklu yıldız, 4 Temmuzda +1.6 ölçeğinde parlamış ve 15 Temmuz’da ise hafifçe +2.0 civarına gelmişti (hemen hemen Kutup Yıldızı kadar parlaktı). Bu süre zarıfında kuyruklu yıldızın Dünya’ya yaklaşması, Güneş ile arasında artan uzaklığı telafi etmişti.
Fakat kuyruklu yıldızın sönükleşmesi, 16 Temmuz’dan itibaren daha belirgin hale geldi. Bu hafta, dördüncü ölçekteki bir cisim kadar parlayacak; eğer gökyüzü açık ve karanlıksa, hâlâ çıplak gözle görülebilecek. Kuyruklu yıldızın, en az beş derece uzunluğa sahip ince bir toz kuyruğu da var. Fakat kuyruklu yıldız giderek uzaklaştığı ve Ay da belirginleşeceği için, onu bu haftasonundan sonra çıplak gözle görmek zor olacak. Kuyruklu yıldızı kuzey batı yönünde ve Büyük Kepçe deseninin biraz altında bulabilirsiniz.
Joe Rao/Space. Ç: O.