Nükleer Güç: NASA’nın Perseverance Mars Keşif Aracı, 5 Gün Sonraki Fırlatma İçin Güç Kaynağına Kavuştu

0
NASA'nın Perseverance Mars keşif aracının güç sistemi MMRTG, sağ tarafta altın renkli tüple işaretlenen panellerin arasına takılıyor. NASA/JPL-Caltech

NASA’nın Perseverance Mars keşif aracı, nükleer güç kaynağının takılmasıyla birlikte artık Kızıl Gezegen’in yüzeyinde dolaşmaya hazır.

Yapılan bu güncellemeyi, Perseverance’in önümüzdeki perşembe günü fırlatılmasından sorumlu olan Birleşik Fırlatma Birliği’nin başkanı Tory Bruno duyurdu. Söz konusu kurulum, aracın kalkışına doğru giden yolda atılan çok önemli bir adım niteliğinde. Aracın donanımlarının çalışır durumda olması ve aracın soğuk Mars geceleriyle kış mevsiminde sıcak kalması, Çok Görevli Radyoizotop Termoelektrik Üreteci (MMRTG) adı verilen bu güç sistemine bağlı olacak.

Bruno, iki gün önce Twitter’da “#MarsPerseverance MMRTG kuruldu ve iyi durumda” diye yazmıştı. “Bu Kızıl Gezegen kumsal arabasına yakıt koyuldu ve artık gitmeye hazır.”

MMRTG, araca 14 yıla kadar güç sağlaması için tasarlanmış. Yani 2.7 milyon dolara mal olan uzay aracının yaklaşık iki Dünya yılı veya bir Mars yılı sürecek ilk görev süresinin çok daha ötesinde bir süre. Ünite büyük oranda; 2011’de fırlatılan ve 2012 yılının Ağustos ayından beri Kızıl Gezegen’de dolaşan NASA’nın Curiosity aracının güç aldığı sisteme dayanıyor.


NASA’nın Perseverance keşif aracı için yapılan MMRTG test edilirken. NASA/JPL-Caltech

NASA’ya ve ABD Enerji Bakanlığı’na göre böyle bir sistem çalışmaya başladığı zaman, yaklaşık 110 watt güç üretebiliyor. MMRTG, doğal şekilde bozunup daha dengeli atomlara dönüşen radyoaktif plütonyum içeriyor. Bunu yaparken de ısı yayıyor ve MMRTG bunu elektriğe dönüştürüyor. Oluşan ısı fazlalığı, bir uzay aracının donanımlarını pürüzsüz şekilde çalışacak kadar sıcak tutuyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz