Süper bilgisayarlar insan kökeninin sırrını çözüyor

0

Saniyede 9,6 katrilyon işlem yapabilen bir süper bilgisayar, güney-orta Sibirya’daki Mal’ta yöresinde 24.000 yıl önce ölmüş bir genç erkeğin kemiklerine bakarak, genetiğin en tartışmalı sorularından birini çözdü.

Mevcut genetik modellerine göre, modern Avrupalılar üç farklı grubun DNA’sını taşıyor. Bunlardan ilki Avrupa’ya 40.000 yıl önce ayak basan mavi gözlü, esmer tenli avcı-toplayıcılar. İkincisi, 7.000 yıl kadar önce Yakın Doğu’dan göç eden açık tenli, kahverengi gözlü çiftçiler. “Hayalet popülasyon” olarak bilinen üçüncü ve gizemli bir grup ise daha yakın zamanda Avrupa’ya gelerek genlerini onlarla paylaşmış. Fakat bu grubun kim olduğunu hiç kimse bilmiyor.

Harvard Üniversitesi’nden David Reich ve ekibi, Austin’deki Texas Üniversitesi’nin 9,6 petaflopluk “Stampede” süper bilgisayarına bu ölü gencin genom verisini girerek, üyesi olduğu “tarihi Kuzey Avrasyalılar”ın bu kayıp topluluk olduğunu kanıtladı. Schraiber, Reich ve Harvard’dan meslektaşı Iosif Lazaridif, “hayalet popülasyon”un Amerika yerlilerinkine çok benzeyen DNA dizilerine sahip olduğu bir geçici model kullandıklarında, her şeyin matematiksel bakımdan yerli yerine oturduğunu fark etti.

Aşağı yukarı aynı zamanda, Kopenhag’dan bir bilim insanı ekibi de Mal’talı oğlanın genomuyla ilgili bir makale yayımlayarak onun DNA’sının Amerika yerlilerininkiyle ortak olduğu sonucunu açıkladı. Mal’talı oğlanın DNA’sı modele eklenince eşleştiği görüldü ve sonuçlar Eylül ayında Nature dergisinde yayımlandı.

Buna göre modern Avrupalıların bir kısmının DNA’sı bu Kuzey Avrasyalı gruptan geliyor. Amerikan yerlileriyle de yakın akraba olan bu Kuzey Avrasyalılar, 15.000 yıl önce Amerika ile Avrupa arasındaki buzdan köprüyü aşarak Amerika’ya göç etmiş. Yani bu Kuzey Avrasyalılar günümüz Amerikan yerlilerinin atası olmakla kalmıyor, aynı zamanda modern Avrupalıların DNA’sının da %20’sini oluşturuyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz