Dinozorların klasik aile ağacı, kök kısmında ilk dinozorlara ait iki alt bölüm barındırıyor: Daha sonradan Triceratops ve Stegozor’un dahil olduğu kuş kalçalı dinozorlar (Ornithischia) ve Brontozor ile Tiranozor gibi kertenkele kalçalı dinozorlar (Saurischia).
Fakat dinozor evrimine yönelik bu klasik görüş, 2017 yılında ilk olarak kertenkele kalçalı dinozorların evrimleşmiş olabileceğini gösteren kanıtlarla beraber tartışmalı hale geldi. Söz konusu bulgu, dinozorların aile ağacındaki ilk büyük dalları çarpıcı biçimde yeniden sıraladı.
Şimdiyse Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde çalışan bir jeokronolog, Arjantin ve Brezilya’da çalışan taşılbilimciler ile beraber klasik dinozor evrimi görüşünü destekleyen bulgular elde etmiş. Takımın bulguları, Çarşamba günü Scientific Reports bülteninde yayımlandı.
Takım, fosil kayıtlarında korunmuş en eski kuş kalçalı dinozor olduğu düşünülen ufak, iki ayak üzerinde yürüyen Pizanozor’un fosillerini tekrar analiz etmiş. Araştırmacılar, bu kuş kalçalı otçulun 229 milyon yıl öncesine uzandığını kararlaştırmışlar. İlk kertenkele kalçalı dinozorların da bu zamanlarda ortaya çıktığı düşünülüyor.
Bu yeni zamanlama, kuş kalçalı ve kertenkele kalçalı dinozorların ilk olarak aynı zamanlarda, ortak bir atadan ortaya çıkıp ayrıştığını akla getiriyor ve klasik dinozor evrimi görüşüne destek sağlıyor. Araştırmacılar ayrıca ilk dinozorların daha önce düşünüldüğü gibi sadece Güney Amerika’da ortaya çıkmayıp aynı zamanda Kuzey Amerika’da da gezmiş olabileceklerini; çünkü Chinle ve Ischigualasto oluşumlarının zaman bakımından birbirleriyle örtüştüğünü söylüyorlar.
Jennifer Chu/Massachusetts Teknoloji Enstitüsü. Ç: O.