Bilim insanları, NASA’nın uzay görevlerinden elde edilen verilerle geliştirilmiş bir model kullanarak, Güneş Sistemi’mizi çevreleyen balonun şekline dair yeni bir tahmin ortaya çıkarmışlar.
Güneş Sistemi’mizdeki tüm gezegenler, manyetik bir baloncuk ile çevrili. Uzaydaki bu baloncuklar, Güneş’in sürekli dışa doğru akan maddesiyle; güneş rüzgarıyla biçimleniyor. Bu baloncuğun dışında, yıldızlar arası ortam bulunuyor; yani, galaksimizdeki yıldızsal sistemler arasındaki boşluğu dolduran iyonlaşmış gaz ve manyetik alan. Bilim insanlarının yıllardır cevap bulmaya çalıştığı sorulardan biri de, Güneş’imiz galaksinin merkezinde döndükçe uzay boyunca seyahat eden bu baloncuğun nasıl bir şekle sahip olduğuydu. Bilim insanları geleneksel şekilde, heliosferi bir kuyruklu yıldız biçiminde düşünmüşlerdi; burun adı verilen yuvarlak bir ön kenar ile arka kısımda sürüklenen uzun bir kuyruk biçiminde…
Bugün Nature Astronomy bülteninde yayımlanan araştırma, bu uzun kuyruğun bulunmadığı alternatif bir şekil sunuyor. Söz konusu şekil ise sönük bir kruvasan.
Heliosferin şeklini içeriden ölçmek zor. Heliosferin en yakın kenarı, Dünya’dan 16 milyar kilometreden fazla uzaklıkta. Bu bölgeyi sadece iki Voyager uzay aracı doğrudan ölçmüş. Bu yüzden, heliosferin şekline yönelik sadece iki kesin referans noktası bulunuyor.
NASA/Goddard Uzay Uçuş Merkezi. Ç: O.