Hayatın cilvelerine hazırlıklı olmak lazım.
Jose Salvador Alvarengo, 2012 sonlarında Meksika açıklarında balık avına çıkmıştı ki şiddetli bir fırtına teknesini açıklara savurdu. Marshall Adası’nda yaşayanlar hırpalanmış tekneyi neredeyse 16 ay sonra bir resife sıkışmış halde buldular. Alvarenga hâlâ sağdı. Yağmur suyu içerek, balık ve kaplumbağa yiyerek sağ kalmıştı (ya da en azından basına söylediği buydu). “Kendin Yap”çıların felaketleri nasıl savuşturabileceğini merak edip, The Sea Survival Manual (Denizde Hayatta Kalma Kılavuzu) kitabının yazarları Frances ve Michael Howorth’e sorduk.
Korunma: Hiçbir kıyafetinizi atmayın. Kıyafetleri üst üste giymek soğuk gecelerde sizi sıcak tutabilir. Hava sıcakken kıyafetleri gölge yapması için asabilirsiniz.
Su: Asla deniz suyu içmeyin. Yağmurluğunuz varsa kapüşonunu ayırıp yağmur suyu toplamak için kullanın. Naylon torbalardan ve yağmur çizmelerinden de mükemmel kap olur. Denizin tuzunu temizlemek için, daima ilk yağmur damlalarıyla kabın içini yıkayın.
Gıda: Bir teknenin gölgesi balıkları çekebilir. Balık yakalamak için takıları ya da akıllı telefon parçalarını yem olarak kullanabilirsiniz. Ayakkabı bağcıkları ya da çorap lastikleri de olta misinası yerine geçebilir. Balığın yemediğiniz kısmını yem yapabilirsiniz.
Kurtulma: Rahatlayın ve can sıkıntısını önlemek için bulutlarda tanıdık şekiller arayın. Gözünüz uçaklarda ve gemilerde olsun. Gemiye ya da uçağa rastlarsanız cep aynasıyla ya da akıllı telefon ekranıyla güneş ışığını yansıtabilirsiniz. Açık havada bu yansıma 20 kilometre öteden görülebilir.