Bulaşıcı bakteriler, genelde vücutlarımızdaki bağışık sistemiyle karşılaşmamak için ellerinden gelenin en iyisini yapıp kendilerini koruyorlar. Bilim insanları ise, bakterilerin bunu yaparken kullandığı ve daha önce keşfedilmeyen gizli bir yöntem keşfetmiş.
Yeni keşfe göre bakteriler, bağışıklık hücrelerindeki mitokondriyi silahsız hale getiren toksinler yayıyor. (Mitokondiler, hücrelerimizin makine dairesi olarak görev yapan ufak organeller). Bağışıklık hücreleri, mitokondrilerinin çalışmadığını algıladığında; apoptoz veya programlanmış hücre ölümünü tetikliyorlar.
Bulgular, bulaşıcı bakterilerle mücadelede yeni yöntemler sağlayabilir; özellikle de antibiyotiklere karşı dirençli hale gelen bakteriler için. Fakat şimdiye kadar, deneyler sadece laboratuvar fareleri üzerinde yürütülmüş.
Avustralya’daki Monash Biyotıp Keşif Enstitüsü’nde moleküler biyolog olan Pankaj Deo şöyle söylüyor: “İronik biçimde mitokondriye son darbeyi vuran ve apoptozu teşvik eden şey, bakterilerin yaydığı toksinler değil; hücresel ölüm etmenlerinin aktif hale getirilmesi.”
Diğer bir ifadeyle bakteri toksinleri doğrudan bağışıklık hücrelerini öldürmüyor fakat bir olay zincirini harekete geçirerek, vücudumuzun acil müdahale ekibinin kendilerini öldürmesine sebep oluyor. Bağııklık hücrelerimiz, mitokondriyi enfeksiyon algılayıcısı olarak kullanıyor.