Johns Hopkins Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde çalışan bilim insanları, MRI taramaları ve bilgisayar modellemeleri kullanarak, insan beyninde bitkinlikle mücadele çabalarını düzenleyen bölgeleri daha iyi belirlediklerini söylüyorlar.
Araştırmacılara göre bulgular, sağlıklı insanlarda fiziksel verimi artıran davranışsal (ve diğer) stratejilerin gelişimini ilerletebilir. Ayrıca depresyonlu, MS’li ve feçli insanlarda bitkinliğe katkı sağlayabilen sinirsel mekanizmaları da aydınlatabilir.
Johns Hopkins Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde biyomedikal mühendislik yardımcı profesörü ve Kennedy Krieger Enstitüsü’nde araştırma görevlisi olan Vikram Chib, şöyle söylüyor: “Bitkinlikte; kaslarda laktik asit birikimi gibi fizyolojik süreçlerin yer aldığını biliyoruz. Fakat bitkinlik hislerinin beyinde nasıl işlendiği ve beynimizin, bitkinliğin üstesinden gelmek üzere ne kadar ve ne tür bir çaba göstermeye karar verdiği konusunda çok az şey biliyoruz”
“Bitkinliği hafifletme çabalarına yönelik seçimleri kontrol eden beyin bölgelerini bilmek, bilim insanlarının bu seçimleri doğru biçimde değiştiren tedaviler bulmasına yardımcı olabilir. Beyninizin bitkinlikle güçlü ve kararlı bir şekilde mücadele etmeye devam etmesi ideal bir durum olmayabilir” diyor Chib. “Beynin, gönderdiği sinyaller konusunda daha verimli davranması daha faydalı olabilir.”
Çalışmada beynin insula bölgesinde faaliyet artışı görülmüş. Motor korteks faaliyeti azalmış. Motor korteks faaliyeti en az değişen denekler, bitkinlikle mücadelede çabasında tehlikeden en fazla kaçınanlar ve en çok bitkinlik yaşayanlar olmuş.
Johns Hopkins Üniversitesi Tıp Fakültesi. Ç: O.