Kedilerdeki Koronavirüs Tedavisinde Kullanılan Antivirüs İlacı, SARS-CoV-2’de de İşe Yarıyor

0
GoodLifeStudio/iStock

Alberta Üniversitesi’nde çalışan araştırmacılar, kedilerde görülen ve bir koronavirüs türünün sebep olduğu ölümcül hastalığın tedavisinde kullanılan bir ilacın klinik deneylerine hazırlanıyor. İki gün önce yayımlanan çalışmaya göre bilim insanları, ilacın insanlardaki COVID-19 tedavisinde de etkili olmasını bekliyor.

Tıp ve Diş Hekimliği Fakültesi’nde biyokimya profesörü olan Joanne Lemieux, “Sadece iki ay içinde; sonuçlarımız, ilacın SARS-CoV-2’li hücrelerde virüsün çoğalmasını engelleme bakımından etkili olduğunu gösterdi” diyor.

“Bu ilacın insanlarda da işe yaraması çok muhtemel. Bu yüzden, COVID-19 hastaları için etkili bir antiviral tedavisi olacağını düşünüyoruz.”

İlaç, virüsün çoğalma kabiliyetine engel olan ve bu sayede enfeksiyonu bitiren bir proteaz engelleyicisi. Proteazlar, vücudun pek çok işlevinde kilit önem taşıyor ve yüksek tansiyondan kansere, HIV’e kadar her şeyin tedavisinde kullanılan ilaçlarda ortak hedef niteliği taşıyorlar.

İlk olarak, A. Ü.’de çalışan kimyacı John Vederas ile biyokimyacı Michael James’in 2003 yılındaki şiddetli akut solunum sendromu (SARS) salgını sonrasında üzerinde çalıştığı proteaz engelleyicisi, ilacın kedilerde ölümcül olan bir hastalığı da tedavi ettiğini gösteren veterinerlik araştırmacıları sayesinde daha da geliştirilmiş.

İlaç zaten kullanıldığından, laboratuvarda test edilmesine ve hayvan deneylerinin yapılmasına gerek yok.

Alberta Üniversitesi Tıp ve Diş Hekimliği Fakültesi. Ç: O.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz