Glutene karşı hassas olan insanların antikorları üzerinde yapılan yeni bir çalışma, bu sağlık durumunun daha iyi tespit ve tedavi edilmesine yol açabilir.
Yakın zaman öncesine kadar pek çok doktor, gluten içeren gıdalara karşı hassas olduğunu iddia eden fakat çölyak hastası olmayan insanların şikayetlerini ciddiye almıyordu. Çölyak hastalığı; buğday, çavdar ve arpada bulunan besin proteinine maruz kalmayla tetiklenen, iyi belgelenmiş bir bağışıklık hastalığı.
Fakat bu görüş, son birkaç yılda değişti. Bu durumun sebebi de kısmen, Armin Alaedini’nin yaptığı ve çölyak dışı gluten hassasiyetinin biyolojik temelinin incelendiği çalışmalardı.
Fakat çölyak dışı gluten hassasiyetinin birçok yönü (sebebi ve teşhis edilme şekli dahil), yeterince anlaşılamamıştı.
Alaedini’nin yaptığı yeni çalışma, çölyak dışı gluten hassasiyeti bulunan insanların; çölyak hastası olan kişilerde olduğu gibi yüksek seviyede anti gluten antikoru ürettiğini fakat bu iki durumun, üretilen antikorların tipleri ve bu antikorların tetikleyebildiği iltihabi tepkiler bakımından farklılık sergilediğini gösteriyor. Bu durum, doktorların gluten hassasiyetini daha iyi teşhis etmesine yardımcı olabilir.
Columbia Üniversitesi Irving Tıp Merkezi. Ç: O.