Bir böcek derinize konduğunda sizi dayanılmaz bir şekilde kaşındırır. Bu mekanik kaşıntı olarak bilinir. Kimyasal kaşıntılar üzerinde ise yapılmış çok fazla çalışma yok.
Bazılarımız kronik kaşıntı sıkıntısı yaşarlar, ne kadar kaşısalar da tatmin olmazlar. Normal durumlar antihistamin ilaçları ile tedavi edilebilir ancak kronik kaşıntılar için bunu söyleyemiyoruz. Bu durum bilim insanlarına, kronik kaşıntıların farklı yolaklar izleyebileceği fikrini verdi.
Science dergisinde yayınlanan araştırmada, ekip ilk olarak mekanik kaşıntının sebeplerini inceledi ve NPY ismini verdikleri bir protein keşfetti. Bu proteinin kaşıntının kaynaklarından birini bulmuş olsalar bile, henüz detaylar netleşmiş değil.
NPY’nin kapı kontrol görevi gördüğünü düşünen araştırma ekibi, farelerden bu proteini uzaklaştırdıklarında, farelerin karşı konulamaz bir şekilde kaşındıklarını gördü, ışığa maruz kaldıklarında bile! Buradan yola çıkan bilim insanları, mekanik ve kimyasal kaşıntıların yolaklarının farklı olduğu sonucuna vardı.
Araştırmanın devamında ise, genetik olarak bu proteinden daha az sentezleyen farelerin de normal farelere nazaran daha fazla kaşındıkları gözlemlendi.
Başlık “Işığın Dokunuşu” ama konuda ışık ile ilgili hiç bir şey yok…
Merhaba,
alttan ikinci paragrafta geçiyor: “NPY’nin kapı kontrol görevi gördüğünü düşünen araştırma ekibi, farelerden bu proteini uzaklaştırdıklarında, farelerin karşı konulamaz bir şekilde kaşındıklarını gördü, ışığa maruz kaldıklarında bile!”