Meksika şehrinin kuzeyindeki bir havaalanı inşaat sahasının altında, iki yüz tane antik mamut iskeleti keşfedilmiş. Bunlar, şimdiye kadar bulunan en geniş mamut kemiği koleksiyonu niteliğinde.
Meksika’nın Ulusal Antropoloji ve Tarih Enstitüsü’nde çalışan arkeologlar, bölgede gizli mamut kalıntıları olabileceğini ilk olarak Kasım ayında fark etmişler. Havaalanı bölgesinde arazi temizliği amaçlı rutin kazı işleri yapılırken, insanların kazdığı iki mamut tuzağı bulunmuş.
Tultepec kasabasında atık sahası olarak kullanılan bölgede yer alan bu tuzaklar, en az 14 Kolombiya mamutunun kemiklerini içeriyor.
Felipe Ãngeles Uluslararası Havaalanı’nın inşaat bölgesi ise bu tuzaklardan sadece 19.3 km uzaklıkta. Kazı takımları Mayıs ayında, kurumuş Xaltocan Gölü yatağının en az 60 mamut iskeleti barındırdığını keşfetmiş. Ortaya çıkarılmamış toplam miktar, o zamandan beri 200’e ulaşmış. Daha fazlası ise hâlâ yer altında bekliyor.
Enstitüde arkeolog olan Pedro Sançez, The Associated Press haber ajansına “Çok fazla var. Yüzlerce” diyor.
AP’ye göre, yeni mamut kemikleri çıkarsa diye inşaat alanındaki her buldozere şimdi bir gözlemci eşlik ediyor.
Bundan önce Güney Dakota Hot Springs’te keşfedilen en büyük mamut bölgesi, yaklaşık 60 mamutun kalıntılarını barındırıyor.
Keşif, mamutların neden yok olduğuna ışık tutabilir
Kolombiya mamutları, Kuzey Amerika’ya yaklaşık 1 milyon yıl önce ulaşmış. Boyları 4.3 metreye kadar ulaşan bu mamutlar, hemen hemen insanlar kadar uzun yaşamışlar (70 ila 80 yıl).
Avrupa’daki yünlü emsallerinden farklı olarak bu mamutlar, muhtemelen pek kıllı değilmiş. Bu durum, Kuzey Amerika’nın daha sıcak olan iklimine uyum sağlandığını gösteriyor. Bu mamutların erişimi alanı, Kanada’dan Nikaraguay ve Honduras’a kadar uzanmış.
Kolombiya mamutları, 13.000 ila 10.000 yıl arasında bir zamanda yok olmuşlar. Pek çok taşılbilimci (paleontolog), tarih öncesi insan avcıların büyük bir paya sahip olduğunu düşünüyor.
Bölgenin bu yönü, bilim insanlarının araştırmayı umduğu şeylerden biri. İnsanlar, Tultepec’te keşfedilen çukurlarda belli ki mamutlardan bazılarını öldürmüş; fakat bunun, 200’den fazla mamutu bu göl yatağına sürüklemede pay sahibi olup olmadığı henüz belli değil.
Araştırmacılar bu mamutların göl kıyısı boyunca çamura saplanıp, daha sonra açlıktan ya da boğularak ölmüş olabileceklerini düşünüyor.
Bu olay doğal şekilde gerçekleşmiş olabilir çünkü göldeki otlar ve sazlıklar, beslenmek isteyen mamutları cezbetmiş olabilir. Fakat iskeletlerin çok büyük sayıda olması, Sançez Nava’ya göre insanların göl kıyısının bu yapışkanlığını kendi lehlerine kullandıklarını da gösterebilir.
Mayıs ayında AP’ye konuşan Sançez, “Onları çamura doğru kovalamış olabilirler” diyor.
Eğer bu doğruysa, insanlar zannedilenden daha büyük miktarda mamut öldürme kabiliyetine sahip olabilirdi. Bu durum ayrıca antik insanların, beslenme düzenlerinin başlıca parçalarından biri olarak mamut eti tükettiklerinin de kanıtı olabilir; araştırmacıların daha önce varsaydığı üzere, düzenli şekilde…
Fakat havalimanında bulunan bu kemikler, henüz bu hayvanları insanların öldürdüğünü belirten bir işaret göstermemiş.
Susie Neilson/Business Insider. Ç: O.