Olmayan Sesler Duyma Yatkınlığı, Çocukluktan Geliyor Olabilir

2
Anonim

Ruhsal bozukluklarda “sesler duyma” olarak tarif edilen ve en büyük, en belirgin semptomlardan biri olan işitsel halüsinasyonlar, özellikle şizofreni hastalarının %80’ini rahatsız ediyor. 

Bu tür rahatsızlıklara sahip kimseler gerçekte var olmayan sesler duyuyor, onlarla veya onlar hakkında konuşuyorlar. İşitsel halüsinasyonlar genellikle ergenlik veya erken yetişkinlik döneminde ortaya çıkıyor ve hastalar için son derece gerçek olduğu için yaşam kalitesi üzerinde de son derece olumsuz bir etkiye sahip. Zira bu “sesler” genel olarak dikkat dağıtıcı ve olumsuz; hatta bazen şiddet içeren davranışlara bile yöneltebiliyorlar. İşitsel halüsinasyonların biyolojik kaynağını araştırmak da şizofreni yüküyle baş etmek zorunda kalanları rahatlatmak açısından son derece önemli. Şizofreni teşhisi konulmuş hastalarda işitsel halüsinasyonların biyolojik temellerini araştırmak için Mount Sinai’deki Icahn Tıp Okulu bünyesinde bir çalışma yapıldı. Ultra-yüksek alan görüntüleme tekniği ile şizofreni teşhisli hastaların beyinlerinde bulunan işitsel korteks, diğer bireyler ile karşılaştırıldı ve “sesler duyan” şizofren hastalarda işitsel korteksin sıradışı tonotopik yapıda olduğu tespit edildi. Tonotopi, beynimizde ses işlevini yöneten bölge olan işitsel kortekste ses frekanslarının belirli bir sırayla betimlenmesine verilen isim. İşitsel korteksimiz ana rahminde  ve bebeklik döneminde yapılanıyor ve yüksek bilişsel işlemler olmadan, basit bir yapı olarak çalışıyor.

NPJ Schizophenia dergisinde yayınlanan araştırma sonuçlarına göre, “sesler duyma” yatkınlığı, hastalık semptomlarının ortaya çıkmasından çok daha önce oluşuyor. Mount Sinai Icahn Tıp Okulu Psikiyatri profesörü Sophia Frangou, “Hastalar işitsel halüsinasyonların gerçekten var olduklarını düşündükleri için, gerçek sesleri dış çevredekilerden ayırt eden işitsel kortekste bir anormallik olup olmadığını test etmek istedik” diyor. Araştırma ekibi, tekrar eden işitsel halüsinasyonlardan yakınan 16 şizofreni hastası ve 22 normal bireyin tonotopi haritalarını çıkardı. Bunun için, farklı frekanslarda sesleri pasif olarak dinlemekte olan şizofreni hastalarının beyin aktiviteleri, 7 Tesla gücünde bir mıknatısa sahip ultra-yüksek alan tarayıcı kullanılarak görüntülendi. Normal bireylerde bu sesler, her frekansın işitsel korteksin belirli bir bölümünü uyardığı son derece düzenli bir şekilde işlendiğı tonotopik bir harita ortaya koydu. Şizofreni hastalarında ise çoğu ses frekansında normalin üzerinde aktivasyon gözlemlendi. Ayrıca işitsel kortekste çoğu ses frekansının karmakarışık olduğu izlendi. Buna bağlı olarak araştırmacılar, beyindeki ses düzenlemesinin şizofreni hastalarında bozuk olduğuna işaret ediyorlar. “Tonotopik harita insanlarda henüz bebeklik döneminde geliştiği ve yaşam boyu değişmeden kaldığı için, çalışmamızın bulguları, “sesler duyma” rahatsızlığının işitme sisteminde bebeklik döneminde, konuşma öncesi meydana gelen bir sapmaya bağlı olduğunu ve psikolojik semptomların oluşmasından çok daha önce de mevcut olduğunu gösteriyor. Bu bulgular, şizofreni hastalarının çocukları gibi aynı potansiyele sahip bireylerin önceden teşhis edilebilmesine olanak tanıması açısından son derece heyecan verici” diyor Frangou. Makalenin yazarlarına göre çalışma, bu semptomları gösteren kişilerde işitsel korteks üzerinde yeni sinirsel uyarı ve modülasyon teknikleri ile  tedavi çalışmalarının yapılabilmesine ışık tutması açısından da önemli.

Normal bireylerin ve şizofreni hastalarının işitsel kortekslerinde, farklı frekanslardaki seslere verilen tepkiler ile tonotopi haritası çıkarılıyor. (Frangou  ve diğ.,2019)

 

 

 

 

Hazırlayan: Güneş Ulukuş.

2 YORUMLAR

  1. Olmayan sesleri duymak…çok zor bu Seslerle yaşamaya çalışmak. Ben senelerdir o seslerin peşinden sürüklenip duruyorum.. Eskiden gayet korkunç ve ürkütücü gelirdi. Şimdilerde ise belki kullandığım ilaçların etkisi, belkide alışkanlık ama artık umursamıyorum onları. Seslerle yoluma devam ediyorum.. Nereye kadar bilinmez. Bir gerçek varki elbet bir gün yok olup gidecekler..

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz