Farelerde Yaşa Bağlı Görme Kaybı ve Glakom Kaynaklı Göz Hasarı Tersine Çevrildi

0
Yaşlı farelerdeki aksonlar, sinir hasarının ardından gen tedavisi uygulandıktan sonra yeniden oluşuyor. Yuançeng Lu

Harvard Tıp Fakültesi’nde çalışan bilim insanları, retinadaki yaşlı göz hücrelerinde saati geriye çevirmiş ve genç genlerin işlevini yeniden geri getirip, farelerin görme kabiliyetini başarılı şekilde düzeltmişler.

Araştırma takımının geçen hafta Nature bülteninde yayımlanan çalışması, gözdeki sinir hücreleri gibi kompleks dokuların daha genç bir yaşa yeniden güvenli biçimde programlanabileceğini ilk defa gösteriyor.

Araştırmacılar hücrelerin yaşlanma saatini sıfırlamaya ek olarak, insanlardaki glakom benzeri bir durumun taklit edildiği hayvanlarda görme kaybını da başarıyla geri çevirmişler. Glakom, dünya çapında önemli bir körlük sebebi.

Bir farenin, gen tedavisi uygulandıktan sonraki retinası. Yuançeng Lu

Araştırmacıların aktardığına göre elde edilen bu başarı, glakom kaynaklı görme kaybının ilerleyişini durdurmak yerine, bu durumun geri çevrilmesinde ilk başarılı girişim niteliğini taşıyor. Eğer araştırmacıların bu yaklaşımı, yapılacak ileri çalışmalarla tekrarlanırsa; insanlardaki çeşitli organlarda doku onarımını destekleyen, yaşlanmayı ve yaşa bağlı hastalıkları tersine çevirecek tedavilerin yolu açılabilir.

 

Ryan Jaslow/Harvard Tıp Fakültesi. Ç: O.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz