Japonya’daki bilim insanları, son derece ufak bir mikro iğne dizisiyle donanmış, kağıt tabanlı bir algılayıcı geliştirmişler. Söylediklerine göre bu alet, insan cildini acısız şekilde delebiliyor ve prediyabet gibi durumlar için tanı testleri yürütmede hızlı ve kolay bir yöntem sunuyor.
Mikro iğneler, aslında süper küçük birer diken. O kadar küçükler ki, mikrometreyle ölçülüyorlar (bir milimetrenin binde biri) ve cildin sadece en dış katmanını delmek üzere tasarlanmışlar; esas derinin derinliklerinde yer alan duyusal sinirlere ulaşmıyorlar.
Bu sığ delme işlemi ve yamalar yoluyla kolay uygulanışları sayesinde mikro iğneler, ilaç iletmenin belirli yönlerinde büyük umutlar vadediyor. Bunlar arasında grip ve insülin aşıları da var. Hatta koronavirüs aşısı geliştirmede ufak bir paya bile sahipler.
Mikro iğnelerin benzersiz boyutları, geleneksel ilaçların da ötesine gidiyor.
Bu ufak dikenler o kadar küçük ki, geleneksel iğnelerin elverişsiz veya imkansız olduğu durumlarda enjeksiyon yapmamıza yardım edebilirler: Bitkilere veya doğrudan göze ilaç iletmek gibi. Hatta onları kullanarak fazlalık vücut yağlarını bile çözebiliriz ki bu durum, kilo vermenin şimdiye kadarki en acısız yapay yöntemi haline gelebilir.
Peter Dockrill/ScienceAlert. Ç: O.