Bilim İnsanları Uyarıyor: Gezegen Isındıkça, Uzay Daha Bulanık Görünüyor

0
ESO/José Francisco Salgado

Dünyanın en gelişmiş teleskopları, günümüzün sıcaklıklarına göre yapılmamış. Üstelik bu durum, geceleyin gökyüzünde yaptığımız gözlemleri etkiliyor.

Kuzey Şili’deki Paranal Gözlemevi’nde (Avrupa Güney Gözlemevi’nin Çok Geniş Teleskobu’nun [VLT] bulunduğu yer) toplanan otuz yıllık veriler, iklim değişikliğinin şimdiden gökbilimsel gözlemleri etkilediğini gösteren birkaç durumu ortaya çıkarmış. Ayrıca, durumun daha kötü hale gelebileceği birkaç durumu da gösteriyor.

VLT, Dünya üzerinde Güney Kutbu dışındaki en kurak bölge olan Atakama çölünde yer alıyor.

Dünyanın geri kalanı, sanayi öncesi devirden bu yana ortalamada 1 °C ısınmışken; Atakama son kırk yılda 1.5 °C ısınmış.

VLT, böylesi sıcak koşullar için tasarlanmamış. Öncelikle, gün batımı sıcaklığı 16 °C’nin üstünde olursa teleskobun soğutma sistemi düzgün çalışmıyor. Üstelik yıllar boyunca, gün sonundaki sıcaklıkların bu eşiği aştığı ve sayıları giderek artan zamanlar yaşanmış.

Bu durum, kubbe açıldığı zaman, dış sıcaklığın iç kubbeden daha yüksek olduğu anlamına geliyor ve bu durum, iç türbülans sebebiyle görüntü çözünürlüğünün düşmesine yol açıyor.

Aslında bu sıcaklık, kubbe içerisinde türbülansa sebep oluyor ve bu yüzden görüntü kalitesi düşüp, bulanıklaşma meydana geliyor.

Kubbenin dışında, iklim değişimi de atmosferdeki türbülansı etkiliyor. Bu yeni çalışmanın yazarları, zemin yakınındaki havada bir türbülans artışı fark etmişler ve bu da görüntülerdeki bulanıklığı artırmış.

Son zamanlardaki inşaat değişimleri göz önüne alındığında, takım bu değişimi doğrudan küresel ısınmaya bağlayamıyor; fakat gezegenimiz hızla ısındıkça, daha büyük bir tehdit oluştuğuna değiniyor.

Carly Cassella/ScienceAlert. Ç: O.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz