Obeziteye sebep olan etkenler çok fazla. Bu etkenlerden bir tanesinin de beynin kendisi olduğu araştırmacılar tarafından iddia ediliyor. Obesity dergisinde yayınlanan makeleye göre ise, doktorlar hastanın beynini uyararak hastayı tedavi edebilir.
Yemek yeme ile alakalı her şey beynin içerisinde gerçekleşince, tedavi için de beyni uyarma fikri çok da şaşırtıcı değil. Önceki çalışmalar, obez insanların beynin karar verme ve planlama mekanizması olan prefrontal korteks bölgesinin daha az aktivite gösterdiğini gözle önüne sermişti. Ayrıca bu araştırmalarda, obez bireylerin beyinlerindeki ana merkezlere gelen sinyaller onları daha fazla yemek yemeğe sevk ediyor olabileceği öne sürülmüştü.
Tüm bu bilgilere, ve elbette daha fazlasına, sahip olan Ulusal Sağlık Enstitüsü’nden bir grup araştırmacı beynin alakalı bölgelerini uyararak hastalara kilo verdirebileceklerini düşünmüşler. Bu doğrultuda seçtikleri 9 katılımcıya sekiz günlük kısıtlama uygulamışlar. Katılımcılar beyine sinyal göndermeye yarayan bir alete bağlanmış ancak alet başta çalıştırılmamış Sürecin son üç gününde beş katılımcıya sinyal yollanırken, diğer dört katılımı yine sadece alete bağlanmış. Sürecin ardından katılımcılar istediklerini yiyip içmede serbest bırakılmış. Ekibin ulaştığı sonuç ise şöyle: Sinyallerin yollandığı katılımcılar, hastaneye ilk geldiklerinde yedikleri yemeklerden 700 kalori daha az yemekler yemeyi tercih ediyor.
Genel sonuç ise tDSC ismi verilen bu sinyal sayesinde obezite tedavi edilebileceği. Sadece ABD’de obezite ile savaşmak için yılda milyonlarca dolar harcanıyor ve bu araştırma onlardan sadece bir tanesi.
Bilim insanlarının obezite hakkında hala cevaplayamadıkları birçok soru var. Araştırmayı yürüten ekip ise sonraki aşamalarda katılımcılar arasında daha doğrudan karşılaştırmalar yapmak istiyor.