Mühendisler binalarımızı, kullandığımız eşyaları nasıl daha dayanıklı yapabiliriz diye sürekli araştırma yapıyorlar. Araştırma esansında ise camları daha kuvvetli kılma yöntemleri üretiyorlar. Normal camlar, farklı minerallerin çok yüksek sıcaklıklarda ısıtılması ile üretiliyor, ancak gökdelenlerin, bilgisayar ve telefon ekranı camlarını bir kenara ayırıyoruz. Onlar özel kuvvetlendirme yöntemleri kullanılarak üretiliyorlar. Bir grup araştırmacı ise Scientific Reports dergisinde çıkan makalelerinde anlattıklarına göre, cama alüminyumun bir türevini eklemişler.
En sağlam camı üretmek için girişimlerde bulunan bilim insanlarının dikkatini alüminyumun oksitlenmiş bir türevinin dünya üzerinde en sağlam bağlardan birisini oluşturabildiği gerçeği çekmiş. Bu türevi camın içerisine kattıklarında, hipotezlerine göre, cam son derece sağlam olacak. Ancak ilk denemelerde bu tarz bir cam üretilememiş çünkü alüminyum eklediklerinde silikon dioksit maddesi oluşmuş ve bu oluşum karışımın üretildiği konteynır ile kimyasal tepkimeye girerek camın şeffaflık özelliğini bozmuş.
Ancak bahsi geçen araştırma yeni ve bu araştırmada silikon dioksitin oluşturduğu tortullar yok edilebiliyor. Yeni geliştirilen yöntemde alüminyum cama eklenirken oksijen de işin içine katılmış ve cam ile konteynır arasına pompalanmış. Ardından bu karışım soğutulmuş. Oluşan cam, bugüne kadar içerisinde en fazla alüminyum olan cam olma özelliğini kazanmış ve aynı zamanda şeffaflık özelliğini de kaybetmemiş. Elbette daha önemlisi ise camın sertliği. Yapılan testler sonucunda camın setliğinin de normal camlardan ve diğer çoğu metalden çok daha fazla olduğu gözlemlenmiş.
Bilim insanları bu yöntemin cam üretiminde sıkça kullanılabileceğinden ümitli. Şimdilik bu yöntemi nasıl geliştirebileceklerini düşünüyorlar çünkü ürettikleri camlar kullanılan camlara nazaran çok küçük kalıyor. Ancak yakın bir gelecekte üretilen bu en güçlü cam, bilgisayar ve telefonlarımızın özel üretimli camlarının yerini alabilir.