Araştırmacılar iki gün önce Biophysical Journal bülteninde sundukları çalışmada, ufak kanallardan geçen hücreleri gözlemlemenin, 3 boyutlu ortamlardaki hücre geçişine ışık tuttuğunu belirtiyorlar.
Çalışmanın kıdemli yazarı, Fransa’daki Strazburg Üniversitesi’nde çalışan Daniel Riveline şöyle söylüyor: “Bizim sonuçlarımız, hücrelerin kısıtlı alanlardan nasıl geçtiğini ve şekillerinin nasıl bozulduğunu tarif ederek, kılcal damarlardaki hücrelerin hareketini zihinde canlandırmanın yeni yollarını sunuyor.”
Hücre göçü, gelişimin ilk zamanlarından hastalıkların ilerlemesine kadar çeşitli biyolojik olgularda anahtar bir role sahip. Fakat hücrelerin hareketi üzerinde yapılan çalışmalar, genelde kan damarlarına ve vücutta yaygın şekilde bulunan diğer yapılara benzeyen 3 boyutlu ortamlardan ziyade; düz yüzeylerde yürütülmüş. Riveline ve çalışmaya katkıda bulunan araştırmacılar, bu konuyu ele almak üzere açık ya da kapalı düzenli (ör. üç ya da dört duvarla sınırlandırılmış) mikro üretim kanallarda hücre hareketini incelemişler. Ek olarak bazı kanallar düz iken, diğerleri de ufak damarlarda hücre tıkanıklığını taklit etmek üzere çeşitli darboğazlar barındırıyormuş.
Beklendiği üzere, fibroblastlar düz kanallarda serbest şekilde hareket etmiş. Fakat darboğazlar olduğu zaman, çekirdek bazen hücre geçişini engellemiş ve hücrenin hareketinde duraksamalara yol açmış. Diğer zamanlarda ise hücreler bölgesel olarak saplanıp çekilerek, çekirdeğin şeklini değiştirmiş ve geçiş mümkün olmuş. İlave sonuçlar, hücrelerin yeterince ufak bir kılcal damara girerken hareket yönlerini değiştiremediğini ve kimyasal bileşenlerin, yönsel harekete sebep olduğunu akla getiriyor.
Cell Basın. Ç: O.