Vücut uyur, beyin uyumaz. Çünkü o esnada günlük aktiviteleri hafızaya geçme derdindedir. Ambienin etkisi ile uyku esansında beyin kötü anıları hatırlar. Ancak yeni bir çalışmada şekerleme esnasında bu kötü anıların uzaklaştırıldığı bulundu.
Araştırma Northwestern Üniversitesi’nden bir grup bilim insanı tarafından yürütüldü. Ekip katılımcılara koklattıkları koku ile acı verici bir etkiyi ilişkilendirdi. Bu esnada da fMRI cihazı ile beyindeki aktivite gözlemlendi. Katılımcılar bir yandan elektrik şokuna maruz kalırken bir yandan da iki farklı yüz gördüler, iki farklı koku kokladılar.
Ardından katılımcılara şekerleme esnasında acı ile bağdaştırdıkları koku koklatıldı. Uyandıktan sonra ise, bu oku ile bağdaştırdıkları yüzü gördüklerinde verdikleri tepki daha düşük seviyedeydi. “Genişletilmiş bir sonuca ulaşmak için yeterli bir araştırma olmasa da, korkularımız uyuduğumuz esnada büyüyor olabilir. Sonraki aşamada ise korkuda küçük ama belirli bir düşüş gördük” diyor baş yazarlardan Katherina Hauner.
Bu kötü anıları silmek için yapılan ilk girişim değil. Daha önce birçok araştırma grubu, fareler üzerinde uyku sırasında kimyasallar kullanarak kötü anıları silmeyi denedi. Ancak Northwestern Üniversitesi araştırmacıları, kendi çalışmalarının insanların anıları ile, uyku esnasında başarılı bir şekilde oynandığı ilk çalışma olduğunu söylüyorlar. Ne yazık ki bu araştırma 15 kişi ile yürütüldü. Daha net konuşabilmek için bu sayının artması gerekiyor.