Hamilelik Sırasındaki Aşırı Folik Asit, Farelerin Beyin Gelişimine Zarar Veriyor

0
Folik asidin molekül modelini gösteren canlandırma. KaiserDog21/Wikimedia Commons

Davis California Üniversitesi MIND Enstitüsü’nde hamile fareler üzerinde yapılan bir çalışmada, hamilelik sırasında yüksek miktarlarda folik asit tüketilmesinin, embriyoların beyin gelişimine zarar verdiği bulunmuş. Araştırmacılara göre bulgular, hamile kadınlarda önerilen en iyi dozun belirlenmesi için daha fazla araştırma gerektiğini gösteriyor.

Çalışmanın ortak yazarlarından Ralph Green, “Folik asitte en uygun bir miktar olduğuna inanıyoruz. Çok az olması iyi değil, çok fazla olması da iyi değil. Doğru miktarda almanız gerekiyor.”

30 Eylül’de Cerebral Cortex bülteninde yayımlanan araştırmada, üç fare grubunda bir grup fareye önerilen dozun 10 katı miktarda, bir gruba normal miktarda folik asit verilmiş ve diğer gruba hiç verilmemiş. En yüksek miktarın verildiği farelerin yavrularında, önemli beyin değişimleri olduğu görülmüş.

Araştırmanın yazarlarından patoloji profesörü Konstantinos Zarbalis, “Hafif değil, önemli miktardaydı” diyor. “Eğer yüksek miktarlarda folik asit alırsanız, beyin yapısında önemli bir farklılık meydana getiriyor.”

Fakat beyinde çok fazla folik asit sebebiyle meydana gelen değişimler, folik asit eksikliğiyle ilişkilendirilen değişimlere de benziyor. “Bence bu çok daha önemli bir fikir veriyor” diyor Zarbalis. İnsanlar üzerinde yapılan araştırmalarda, beyne yetersiz folik asit gitmesinin beyinsel folat eksikliğine sebep olduğunun gösterildiğini söylüyor. Bu sendrom ise sıklıkla otizm gelişimiyle ilişkilendiriliyor. Folik asidin bulunduğu besinler arasında baklagiller ve yeşil yapraklı sebzeler var.

Davis California Üniversitesi. Ç: O.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz