Google’ın mobil uygulaması, Smart Reply adlı özelliğin uygulama içine dahil edilmesiyle birlikte, her geçen gün bireysel asistanınız olmaya daha da yaklaşıyor.
Google’ın bir blog gönderisinde duyurduğuna göre Google Inbox, yakın bir gelecekte, size gelen e-postaların içeriklerini inceleyecek ve incelemelerinin sonuçlarına göre farklı kısa cevap önerileriyle bu e-postalara sizin yerinize cevaplar verebilecek. Google Inbox’ın vereceği cevaplar çok karmaşık şeyler olmayacak (şimdilik). Genellikle “Orada olacağız”, “Kontrol edeceğim” gibi kısa cümlelerden oluşacak.
Smart Reply, derin öğrenme algoritmasını kullanıyor. Zaman içerisinde kullanılan dile daha fazla hakim olmaya başlıyor ve sizin nasıl yanıtlar verdiğinizi de öğreniyor. Peki bütün bunlar nasıl çalışıyor?
Yapay zekanın temel ilkesi otomatik öğrenmedir. Otomatik öğrenme basit istatistikler olabilir veya yapay sinir ağları adı verilen bir sürü matematik fonksiyonundan oluşan diziler de olabilir.
Yapay sinir ağlarının da birkaç çeşidi bulunmaktadır ve değişik çeşitler değişik alanlarda verimlidirler. Kıvrımlı sinir ağları görüntüleri işlemekte iyidirler mesela. Bu tip ağlar, şu anda Facebook’ta çalışmakta olan, Yann LeCunn tarafından icat edilmiştir ve bu ağlar garip kabusvari şeyler üretebilmekteler. Ancak geliştiriciler genelde tekrarcı sinir ağını mesajları ve dili anlamlandırmada kullanırlar. Çünkü tekrarcı sinir ağları, tekrar eden şeyleri anlamlandırmada ve sistemlerine dahil etmede başarılıdırlar.
Bu sinir ağları aslında birtakım girdi ve çıktıyla uğraşan matematiksel denklemler dizileridir. Bir dizi, yani “sinir” bir bilgi parçasını işlemeyi bitirdiğinde, eline geçen çıktıyı hat üzerindeki bir diğer “sinir”e iletir. Sinir grupları bilgileri parçalamaya başlarlar ve bu bilgileri vektör olarak adlandırılan bilinen niceliklere dönüştürürler. Vektörler arasındaki ilişkiyi anlayarak başka bilgilerle karşılaştırırlar ve verileri anlamlandırırlar.
Google Inbox, iki tane tekrarcı sinir ağına sahip: Birincisi size gelen e-postalardaki bilgileri işlerken, ikincisi ise muhtemel cevapları üretmeye çalışıyor.
Birinci adım, içinde bulunulan durumu anlama çabası; yani birinci sinir ağı size gelen e-postayı sizin için “okuyor”. Bunu yaparken de kelime kelime, tekrar ederek (daha önce bahsettiğimiz gibi) e-postayı anlamaya çalışıyor. Cümlenin söz dizimi kurallarını anlamak yerine, sinir ağı doğrudan cümlenin anlamına odaklanıyor. Google Inbox’ın yeni özelliğini açıklayan blog yazısını kaleme alan Greg Corrado’nun sözlerine göre “Yarın boş musun?” cümlesi ile “Yarın sana uyar mı?” cümlesi aynı vektöre sahipler.
İkinci sinir ağı bu vektörü (veya fikri) alıyor ve gramer ve mantık açısından kullanılması gereken bir sonraki kelimenin ne olduğunu bulmaya çalışarak bir kelime ortaya çıkarıyor. Aslında bu, bir grup insanın birer kelime söyleyerek hikayeyi tamamlamaya çalıştığı bir oyun gibi bir şey. Tabii burada grubu oluşturanı bir insan olarak ve bu insanı bir makine olarak düşünmelisiniz. Bu durumda makinenin içindeki sinirler de grubun içindeki insanları temsil ediyor.
Oyun benzetmesinde olduğu gibi cevap algoritmasında da işler bazen ters gidebiliyor. Google’ın tespit ettiği bir terslik ise aslında oldukça hoş bir şey. Sinir ağı herkese “Seni seviyorum” mesajı göndermek istiyor. Bunun nedeni ise Corrado’nun açıklamasına göre “Seni seviyorum” ve “Kulağa hoş geliyor” cevaplarının oldukça sık kullanılması ve makinenin bunları tekrar tekrar görerek, bu yanıtların önemli olduğuna dair bir bağlantı kurması. Bu sorunun üstesinden ise cevap mekanizmasını geliştirerek ve gelen mesajların üslubunu dikkate almasını sağlayarak geliyorlar.
Mahremiyet gibi önemli bir mesele de ortada olduğundan dolayı geliştiriciler bu sistemi hiçbir insanın mesajlarınızı okuyamayacağı şekilde geliştirmişler. Corrado bunu “gözü kapalı bir şekilde yapboz çözmeye çalışmak gibi” şeklinde anlatıyor.
Smart Reply sistemi, Wired‘ın haberine göre, üç ile altı kelime arasında değişen cümlelerden oluşan 20.000 adet farklı cevap üretebilme kapasitesine sahip olacak.
Google Inbox uygulaması bu hafta içinde bir güncelleme alarak Android ve iOS platformlarına Smart Reply özelliğini getirecek.