Narkolepsi Tedavisinde Kullanılan İlaç Zeka Gelişime de Yardımcı Oluyor Olabilir!

0

Gıda ve İlaç Yönetim 1998 yılında narkolepsi için tedavi edici olan “modafinil” ilacının kullanılabileceği onayını verdi. Narkolepsi, beynin uyku düzenini sağlayamamasına ve hastanın uyku nöbetleri geçirmesine sebep olan bir hastalık. Ancak bu ilaç sonradan farklı bir üne kavuştu ve farklı amaçlar için kullanılmaya başlandı çünkü bu ilaç zeka geliştiriyordu. Ancak bilimsel bir dayanağı yoktu. Geçtiğimiz günlerde ise bir grup bilim insanı modafinil üzerinde yaptığı çalışmalar sonucunda bu ilacın beynin birçok önemli aktivitesini gerçekleştirmesi için yardımcı olduğunu gösterdi. Araştırmaları European Neuropsychopharmacology dergisinde yayınlandı.

Bundan önceki çalışmalar ilacın nörotransmiterleri arttırdığını gösteriyor olsa da bilim insanları hala daha modafinilin beynin çalışmasına katkıda bulunduğuna şüpheyle yaklaşıyor. Ancak araştırma, ilacın, beyindeki serotonin ve glutamat seviyelerini arttırdığını da gösteriyor. Bu kimyasallar narkolepsiyi tedavi ederken bir yandan da hastanın daha dikkatli olmasına ve daha iyi bir öğrenici olmasına katkı sağlıyor. Bu etkiler hiperaktivite tedavisi için kullanılan yöntemlerle paralellik gösteriyor.

1990 – 2104 yılları arasında yayınlanan 24 ayrı araştırmada modafinilin planlama ve karar verme mekanizması üzerinde etkili olduğu, öğrenme ve hafızada gelişmelere katkıda bulunduğu gösterildi. İlacın çok güçlü yan etkileri olsa da hala halk içerisinde “zeka hapı” olarak adlandırılıyor.

Tüm bunlara rağmen bilim insanları hala bu ilacın zeka arttırıcı olarak kullanılmasına sıcak yaklaşmıyor. Ancak ilerleyen dönemlerde, daha destekleyici araştırma sonuçları ile bunun gerçekleştirilebileceği hakkında ilaç şirketlerini cesaretlendiriyorlar. Elbette konunun bir de “etik” yönü var. Bunu tartışmak için ise henüz çok erken.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz