İlaç üreticisi Pfizer, Pazartesi günü aşının klinik deneylerin son aşamasında başarıya ulaştığını ve COVID-19’u önlemede yüzde 90’dan fazla başarı sağladığını söyledi.
Yeni çıkan bir virüs için bir yıldan kısa sürede aşı geliştirmek, daha önce hiç yapılmamış bir şey.
Fakat bir aşıyı duyurmak ile bu aşıyı çok sayıda insana ulaştırmak farklı şeyler.
İşte, sırada ne olması gerektiği ve bunun ne kadar sürebileceğine yönelik bir özet:
- Pfizer, ilerlemeden önce aşının güvenliğine yönelik daha fazla veri istiyor. Şirket, verilerin 16 Kasım haftası hazır olacağını söylüyor.
- ABD Gıda ve İlaç Dairesi’nin, sonrasında aşıya acil onay verip vermeyeceğine karar vermesi gerekecek. Bu işlemin ne kadar süreceği belli değil fakat kuruluş, hızlı hareket etmek istediğini söylüyor. (Dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta: İlk başta verilen yetki, yalnızca yaşlılar ve sağlık çalışanları gibi en yüksek tehlike altındaki grupları kapsayabilir.)
- Pfizer, bu yıl bir miktar dozun uygulanabileceğini söylüyor: Fakat bütün dünyada sadece 50 milyon doz.
- Her bir doz, iki aşı gerektiriyor. Bu yüzden 50 milyon doz, sadece 25 milyon kişiye yarar. Hastalık ayrıca, ilk ve ikinci aşılar arasında üç hafta beklemesi gerekecek.
- 2021, en fazla sayıda dozun (1,3 milyara kadar) geleceği yıl olacak. Yüksek tehlike altında olduğu düşünülmeyen kişiler, bu zamanda aşı olmaya başlayabilir.
- Aşının, ultra düşük sıcaklıklarda (-70 derece Celsius kadar düşük) taşınması gerekiyor. Bu durum, aşının bazı yerlere hızlı şekilde ulaştırılmasını zorlaştırabilir.
- Diğer lojistik sorunlar (cam şişe kıtlığı gibi), aşının pürüzsüz biçimde çıkışına engel olabilir.
- Aralarında ABD, İngiltere, Kanada, Japonya ve AB çapındaki ülkelerin de yer aldığı bir miktar ülke, nüfuslarını korumada işe yarayacağı umuduyla şimdiden milyonlarca doz sipariş verdi.
Dünya çapındaki diğer ülkeler de koronavirüs aşısı üretme üzerinde çalışıyor ve sonuçların yakında çıkması bekleniyor.
Sinead Baker, Andrew Dunn/Business Insider. Ç: O.