Çok Fazla Yumurta Tüketmek, Diyabet Tehlikesini Beraberinde Getiriyor

0
Erol Ahmed/Unsplash

Yağda pişirilmiş, kaynatılmış ya da haşlanmış; yumurtalar, tüm dünyada popüler bir kahvaltı yiyeceği. Fakat yumurta, söylendiği kadar sağlığa faydalı olmayabilir. Güney Avustralya Üniversitesi’nde yapılan yeni araştırma, aşırı yumurta tüketiminin şeker hastalığı tehlikesini artırabildiğini gösteriyor.

Çin Tıp Üniversitesi ve Katar Üniversitesi’yle ortaklaşa yürütülen bu uzun vadeli çalışma (1991’den 2009’a kadar), Çinli yetişkinlerden oluşan büyük bir örnekte yumurta tüketimini değerlendiren ilk araştırma.

Araştırmada, düzenli olarak günde bir veya daha fazla yumurta (50 grama denk) tüketen insanların şeker hastalığı tehlikesinin yüzde 60 yükseldiği bulunmuş.

Çin’de diyabetin görülme oranının yüzde 11’i aşmasıyla birlikte (küresel ortalama yüzde 8,5) bu hastalık, halk sağlığı konusunda ciddi bir endişe kaynağı haline geldmiş.

Diyabetin ekonomik etkisi de önemli boyutta; küresel sağlık harcamalarının yüzde 10’undan (760 milyar ABD doları) sorumlu. Çin’de diyabele ilişkili masraflar, artık 109 milyar doları aşmış durumda.

GAÜ’de çalışan epidemiyolog ve halk sağlığı uzmanı Dr. Ming Li, yükselen diyabetin giderek artan bir endişe kaynağı olduğunu söylüyor; özellikle de, geleneksel Çin beslenme düzenindeki değişimlerin sağlığı etkilediği Çin’de.

“Beslenme şekli, Tip 2 diyabetin başlangıcına katkıda bulunan, bilinen ve değiştirilebilen bir etmen” diyor Dr. Li. “Bu yüzden, bu hastalığın giderek yayılmasına etki edebilen besinsel unsurların kapsamını anlamak önem taşıyor.”

“Geçtiğimiz onlarca yılda Çin, önemli bir beslenme değişimine sahne oldu. Pek çok insan, tahıl ve sebzelerden oluşan geleneksel beslenme biçiminden uzaklaştı ve daha büyük miktarda et, aperatif ile enerji yoğunluğu yüksek gıdalar barındıran, daha fazla işlenmiş bir beslenme şekline geçiş yaptı.”

“Aynı zamanda, yumurta tüketimi de sabit şekilde artıyordu; Çin’de yumurta yiyen insanların sayısı, 1991’den 2009’a kadar neredeyse iki katına çıktı.”

Güney Avustralya Üniversitesi. Ç: O.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz