Yeni Araştırmaya Göre Sadece Kertenkelelerin Değil, Aligatorların da Kuyrukları Yeniden Çıkıyor

0
Amerika aligatoru, Alligator mississippiensis. Dušan Veverkolog/Unsplash

Disiplinler arası bir araştırma takımı gelişmiş görüntüleme teknolojisi kullanarak, aligatorlarda da ufak sürüngenler ile aynı iyileştirici kabiliyetlerin bulunup bulunmadığını öğrenmek istemişler. Kertenkele gibi pek çok ufak sürüngende kuyrukların yeniden oluştuğu biliniyor. Fakat 4,2 metrelik potansiyel bir vücut uzunluğuna sahip aligatorlarda, dev kuyrukların yeniden oluşup oluşamadığı pek bilinmiyordu.

Arizona State Üniversitesi ile Louisiana Yaban Hayatı ve Balık Dairesi’nde çalışan bir araştırma takımı, genç aligatorlarda kuyrukların çeyrek metreye kadar yeniden çıkabildiğini keşfetmişler; yani toplam vücut uzunluklarının %18’i kadar. Bilim insanları yeniden çıkan bu kuyrukların, aligatorlara bulanık su ortamlarında işlevsel bir üstünlük kazandırdığını düşünüyor.

Araştırmacılar gelişmiş görüntüleme tekniklerini anatomi ve doku organizasyonu araştırma yöntemleriyle birleştirip, yeniden çıkan bu kuyrukların yapısını incelemiş ve yeni çıkan bu kuyrukların kompleks yapılar olduklarını keşfetmişler. Kuyruklarda, damar ve sinirler ile sarılı bağdokularla çevrelenmiş kıkırdakların oluşturduğu merkezi bir iskelet bulunmuş. Bulgular, Scientific Reports bülteninde yayımlandı.

ASÜ Yaşam Bilimleri Fakültesi’nin moleküler ve hücresel biyoloji programında doktorasını yeni tamamlayan ve çalışmanın baş yazarı olan Cindy Xu şöyle aktarıyor: “Aligatoru ilginç kılan özellik; yeniden oluşan kuyruğun, boyutun ayrı olarak aynı yapı içerisinde hem rejenerasyon, hem de yara iyileşme sinyalleri sergilemesiydi”

“Kıkırdak, kan damarları, sinirler ve pullar; bizim laboratuvarımızda ve diğer laboratuvarlarda kertenkelelerdeki kuyrukların yeniden oluşumuna dair yapılan çalışmalarla tutarlılık gösteriyordu. Fakat yeniden oluşan bu aligator kuyruğunda, iskelet kasının olduğu yerde yara benzeri bağ dokuyu keşfetmek bizi şaşırttı. Gelecekte yapılacak karşılaştırmalı çalışmalar, yeniden oluşum kapasitesinin farklı sürüngen ve hayvan grupları arasında neden değişiklik gösterdiğini anlamak yönünden önem taşıyor.”

Dominique Perkins/Arizona State Üniversitesi. Ç: O.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz