Mars, 20 Yıl İçerisinde Satürn Benzeri Bir Halkaya Sahip Olabilir

0

Mars’ın çekim gücü, gezegenin iki uydusundan biri olan Phobos’u parçalarına ayırmaya başlamış durumda. Bunun sonucunda ise Phobos’u kaçınılmaz bir yok oluş beklemekte. Ancak uzayın derinliklerinde kaybolmak yerine, Phobos’tan geriye kalanlar, Mars’ın çevresinde Satürn’ünkine benzer bir halka oluşmasına sebep olabilir.

Bilim insanları Phobos’u bekleyen hazin sonla ilgili gerçeği bu ayın başında, uydunun yüzeyinin yeni modellemeleri sayesinde öğrenmiş bulunuyorlar. Araştırmacılar, Phobos’un yüzeyinde bulunan sığ oluklarla ilgili ilk olarak uydunun oluşumu sırasında oluşan şekiller yorumunu getirdiler. Daha sonra ise Mars’a çarpan gök cisimlerinin Phobos’a sıçraması sonucunda bu şekillerin oluştuğunu düşündüler.

Ancak yeni bilgisayar modellemeleri gösterdi ki, bu şekillerin nedeni Mars’ın çekim gücünün ölümcül etkisiydi. Phobos sıcak gezegenine, Güneş sistemindeki bütün uydulardan daha yakın bir mesafede bulunmakta ve her yüz yılda bir Mars’a yaklaşık iki metre yaklaşmakta. Bu da oyukların aslında bir bakıma “gerilme izi” olduklarını gösteriyor; yani Phobos’un yok oluş sürecinin işaretleri.

Nature Geosciences dergisinde yayınlanan bir araştırmada, Phobos parçalandıktan sonra neler olacağı tahmin edilmeye çalışılmış. Gözlemsel veri ve modelleme yöntemini kullanan araştırmacılar, Phobos’un zayıf ve fazlaca hasar görmüş malzemelerden oluştuğunu ve bu malzemelerin ayrılarak 20 ila 40 milyon yıllık bir süreçte bir halka oluşturacağı sonucuna ulaşmışlar. Halkanın yoğunluğunun Satürn’ünkiyle aynı olacağını söyleyen araştırmacılar, halkanın 1 ila 100 milyon yıl boyunca var olacağını tahmin ediyorlar. Phobos’tan büyük parçaların kopması halinde ise bu parçaların Mars’ın yüzeyine düşeceğini ve kraterler oluşturacağı belirtiliyor.

Phobos hakkında daha fazla bilgi öğrenmek, özellikle Mars’a insanlı yolculuk yapılacağı düşünüldüğünde, gerçekten önemli bir şey. Planetary Society, bu konu hakkında insanların Mars’a gitmeden önce, Phobos’a gitmesi gerektiğini belirten bir açıklama bile yapmış durumda.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz