Hepimiz, COVID-19 yasaklarını atlatmaya yardımcı olması amacıyla daha fazla kahve içiyor olabiliriz. Bilim insanları ise demleme yapmanın en sağlıklı yöntemini ilan ediyor.
Kahve demleme yöntemleri ile kalp krizleri ve ölüm arasındaki bağlantıların incelendiği ilk çalışmada, süzerek (filtre) demleme yönteminin en güvenli olduğuna karar verilmiş. Araştırma, Nisan ayında Avrupa Kardiyoloji Derneği’ne (ESC) bağlı European Journal of Preventive Cardiology bülteninde yayımlandı.
Çalışmanın yazarlarından olan ve İsveç’teki Göteborg Üniversitesi’nde çalışan Profesör Dag S. Thelle şöyle söylüyor: “Çalışmamız; kahve demleme yöntemleri, kalp krizleri ve ömür uzunluğu arasında bir bağlantı olduğuna yönelik güçlü ve ikna edici kanıtlar sağlıyor. Süzülmemiş kahve, kandaki kolesterolü artıran bileşenler barındırıyor. Bu bileşenler bir süzgeç yardımıyla ortadan kaldırılıyor ve kalp krizi ile erken ölüm tehlikesi olasılığı azalıyor.”
Kahve, dünya çapında en popüler meşrubatlardan bir tanesi ve aynı zamanda en sık kullanılan uyarıcı. Thelle, yaklaşık 30 yıl önce kahve içmenin toplam kolesterolün ve “kötü” LDL kolesterolünün artışıyla bağlantılı olduğunu keşfetmiş; hatta o derece ki, muhtemelen kalp sağlığına yönelik zararlı sonuçları varmış. Yapılan deneylerde, kahvede bu durumdan sorumlu bileşenler belirlenmiş ve bunların bir süzgeç yardımıyla ortadan kaldırılabileceği bulunmuş. Bir fincan süzülmemiş kahve, süzülmüş kahveye kıyasla lipid artırıcı bileşenlerden 30 kat daha fazlasını barındırıyor.
Avrupa Kardiyoloji Derneği. Ç: O.