Kangurular gibi daha önce hiç evcilleştirilmemiş hayvanlar, insanlar ile isteyerek iletişim kurabilirler. Roehampton Üniversitesi ile Sidney Üniversitesi’nde çalışan araştırmacıların yürüttüğü ve türünün ilk örneği olan çalışmanın dün yayımlanan bulguları, bu davranışın genelde köpekler, atlar veya keçiler gibi evcilleştirilmiş hayvanlarla sınırlı olmadığını gösteriyor.
Araştırma, daha önce hiç evcilleştirilmemiş keseli hayvanlar olan kanguruları kapsıyor. Avustralya boyunca üç bölgede test edilen kangurular, kapalı bir kutuya konan yiyeceğe ulaşmaya çalışırken gözlerini insanlara dikmiş. Araştırmacılara göre kanguruların kutuyu kendileri açmaya çalışmak yerine insanlara bakması, insanlar ile iletişim kurduklarını gösteriyor. Böyle bir davranış, genelde evcilleştirilmiş hayvanlardan bekleniyor.
Deneyde test edilen 11 kangurudan on tanesi, yiyeceği almak için onu kutuya koyan insana aktif şekilde bakmış (Bu tip bir dene, “çözülemeyen problem görevi” şeklinde biliniyor). 11 kangurudan dokuz tanesi ise bir kutuya, bir de orada bulunan insana bakmış. Bu durum, kanguruların kutu ile insana tekrar tekrar baktığı yüksek bir iletişim şeklini simgeliyor.
Araştırma, köpekler ve keçiler gibi evcilleştirilmiş hayvanlardaki iletişimin incelendiği ve hayvanlarda isteyerek yapılan iletişimin, evcilleşmenin bir sonucu olup olmadığının araştırıldığı önceki çalışmaya dayanıyor. Çalışmanın yapıldığı zaman Roehampton Üniversitesi’nde çalışan baş yazar Dr. Alan McElligott’ın önderliğinde yürütülen önceki bir çalışmada, keçilerin gösterme de dahil olmak üzere insanların verdiği işaretleri anlayabildiği ve böylelikle içinde bulundukları çevre hakkında bilgi topladığı görülmüş. Köpekler ve keçiler gibi kangurular da sosyal hayvanlar. Dr. McElligott’un yeni çalışması ise kanguruların, olağan sosyal davranışlarını insanlar ile etkileşim kurmaya uyarlayabildiğini akla getiriyor.
Roehampton Üniversitesi. Ç: O.