Kendi rengi ve ya bulunduğu çevrenin rengi ne olursa olsun, kalamarlar kamufle olmada bir numara ve yaptıkları sadece manzarayı bulandırmak. Şimdi California Irvine Üniversitesi’nden bilim insanları bu yaratıkların davranışlarının kaynağını izole etti: “yansıma” ismi verilmiş protein.
Kalamarlar rengini değiştiren hayvanlar gibi, proteinler yardımıyla yansıma üretiyorlar. Bilim insanları işte bu proteini izole etmeyi başardı; onu plastik bir banta sıkıştırdı. Aynı kalamarlardaki gibi, bu oluşturlan bantın yansıtıcı katmanları gelen ışığı yansıtacak şekilde değişiyor. Bu özellik gündüz kamuflajı için kullanışlı fakat kimyager Alon Gorodetsky bu özelliği gece operasyon üzerindeyken kameralara yakalanabilen askerlerin kamuflajı için kullanmanın daha işe yarar olacağını düşünüyor.
Gorodetsky bu bantın henüz kullanıma hazır olmadığını söylüyor, fakat üretimi ucuz ve kolay. O ve ekibi bu maddeyi daha geniş dalga boylarında çalışması için geliştiriyorlar. Askeri açıdan yararını bir kenara koyacak olursak, normal bir insan için de soğuk havalarda vücut ısısını korumaya yardımcı olabilir.