Virüs Kapanların COVID-19 Olmasını Önleyebilecek Yeni Tedavinin Deneylerine Başlandı

0
COVID-19'a sebep olan SARS-CoV-2 koronavirüsü, hücrelere ACE2 reseptörleriyle giriyor. Görsel tasvir: Design Cells/iStock

İngiltere’deki bilim insanları, yeni ve uzun süre etkili olan bir antikor çalışmasının ilk deneklerini kayıt altına aldı.

Eğer tedavi etkili olursa, halihazırda SARS-CoV-2’ye maruz kalmış kişilerin COVID-19’a yakalanmasını önleyebilir.

College London Ünversitesi Hastaneleri’nde çalışan virolog Catherine Houlihan, “Bu antikor bileşiminin virüsü etkisiz hale getirebildiğini biliyoruz” açıklamasında bulunuyor.

“Bu yüzden, bu tedaviyi enjeksiyon yoluyla vermenin; (aşı için çok geç olan) virüse maruz kalmış insanlarda COVID-19 oluşumuna karşı ani bir koruma sağlayabilmesini umuyoruz.”

Bu çalışma, duyduğunuz ilk COVID-19 antikor tedavisi olabilir. Görev süresi dolan ABD Başkanı Donald Trump hastalığa yakalandığı zaman monoklonal antikor tedavisi görmüş ve ABD’deki iki farklı antikor tedavisi (casirivimab ve imdevimab) Kasım ayında acil onay kazanmıştı.

Fakat bu antikor tedavileri, hafif veya orta derecede COVID-19 geçiren ve durumu ciddileşme tehlikesi bulunan hastalara uygulanıyor.

FDA, ilaçlar onaylandığı zaman yaptığı bir basın açıklamasında şöyle açıklamıştı: “COVID-19’lu hastalarda yapılan klinik bir deneyde casirivimab ve imdevimab birlikte uygulandığı zaman; plasebo ile karşılaştırıldığında, tedaviden sonraki 28 gün içerisinde hastalığın ilerleyişi bakımından yüksek tehlike altında olan hastalarda COVID-19’a bağlı hastaneye kaldırılmayı ve acil servis ziyaretlerini azaltmıştı.”

AZD7442 adı verilen ve UCLH ile AstraZeneca tarafından geliştirilen bu yeni antikor terapisi biraz farklı.

AZD7442, SARS-CoV-2 diken proteininin reseptöre bağlanan bölgesini hedef alan monolkonal antikorlar AZD8895 ile AZD1061’in birleşiminden oluşuyor.

Jacinta Bowler/ScienceAlert. Ç: O.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz