Bu tatil döneminin en güzel hediyesi, 5 Aralık 2020 günü Güneş Sistemi’mizin uzak bir bölgesinden Avustralya’daki bir çöle paraşütle inen ufak bir pakette geldi.
Paketi keyifle açan gökbilimciler, yaklaşık 9 milyon kilometre uzaklıktaki bir kaynaktan Dünya’ya “mükemmel” şekilde dönen kayalık bir asteroide ait ilk önemli örneklerle karşılaştılar.
El değmemiş çakılların fotoğrafları nihayet yayımlandı. İçerideki siyah renkli ufak taneler, kirli bir kömürden fazlasına benzemiyor olabilir fakat bu galaktik hediye, titiz bir planlama ile icra gerektiren beş yıllık bir yolculuğun zirvesi niteliğinde.
Numuneler, esasında Japonya’nın Hayabusa2 göreviyle toplandı. Uzay aracı ilk görevinde başarı göstermesinin ardından, Ryugu adı verilen elmas biçimli bir asteroidin etrafında dönüp örnek toplaması amacıyla gönderilmişti.
The samples from asteroid Ryugu in the re-entry capsule weigh about 5.4g! This greatly exceeds the the target yield of 0.1g (the amount required for the initial scientific analysis) set during the design of Hayabusa2.
(Article in Japanese: https://t.co/IZFGinhuFc)— HAYABUSA2@JAXA (@haya2e_jaxa) December 18, 2020
İlk Hayabusa uzay aracı, Dünya yakınındaki bir cisimden (Itokawa asteroidinden) aldığı ilk doğrudan örnekle beraber 2010 yılında Dünya’ya geri dönmüştü. Yüzeyden alınan maddeler, hep beraber bir miligramdan daha düşük bir ağırlığa sahip fakat asteroidin yaşı ve jeolojik tarihi hakkında önemli bilgiler toplamak için yeterli.
Ryugu’dan geçen yıl toplanan bu yeni örnekler ise çok daha ileri tarihli ve gökbilimcilerin beklediğinden daha fazla; toplamda 5,4 gram civarı madde içeriyor.
Carly Cassella/ScienceAlert. Ç: O.