Umman kıyılarındaki mangrov ormanlarının çoğu, yaklaşık 6.000 yıl önce ortadan kaybolmuş. Bu olayın sebebi şimdiye kadar pek belli değildi. Şimdiyse Almanya’daki Bonn Üniversitesi’nde yapılan yeni bir araştırma, bu duruma ışık tutuyor: Çalışma, kıyısal ekosistemlerin iklimsel değişimler sebebiyle çöktüğünü gösteriyor. Bunun aksine, düşen deniz seviyeleri ve insanların sebep olduğu aşırı kullanım ise sebepler arasında görülmüyor. Magrovların yok oluş hızı ise çarpıcıymış. Ağaç gövdelerinin pek çoğu, onlarca yıl içerisinde geri dönülmez biçimde kaybolmuş.
Mangrovlar, çok özel bir ekolojik nişi olan ağaçlar: Gelgit aralığı adı verilen yerlerde büyüyorlar; yani gelgitin yükseldiği sırada su altında kalan, alçaldığı zaman ise kuruyan kıyı bölgelerinde. Mangrovlar sıcak iklimi seviyor ve çoğu tür, 24 °C’nin altındaki deniz yüzeyi sıcaklıklarına tahammül edemiyor. Tuza karşı dayanıklılar fakat türden türe değişen bir dayanım sınırı bulunuyor. Çalışmanın baş yazarı ve Bonn Üniversitesi Yerbilimleri Enstitüsü’nde çalışan Valeska Decker, “Bu yüzden onları, bugünlerde çoğunlukla yeterli derecede yağmurun düştüğü ve toprağın tuz oranının azaldığı bölgelerde buluyoruz” diye açıklıyor.
Elde edilen fosil bulguları, Umman kıyılarında pek çok mangrov lagünleri olduğunu kanıtlıyor. Fakat yaklaşık 6.000 yıl önce, bunlar aniden ve büyük oranda kaybolmuş. Bu kayboluşun sebepleri ise daha önceleri tartışılmış. Geçtiğimiz birkaç yıl boyunca Arap Yarımadası’nın en doğusunda yer alan bu ülkeye birkaç defa giden Decker, doktora tezi için bu sorunun peşine düşmüş. Doktora danışmanı Prof. Gösta Hoffmann’ın da yardımıyla, elde edilen çok sayıda jeokimyasal, sedimentolojik ve arkeolojik bulguyu derleyip genel bir tablo oluşturmuş. “Bizim bakış açımızdan her şey, bu ekosistemlerin çöküşünün iklimsel sebepleri bulunduğunu öne sürüyor” diyor.
Sonuçlar Quaternary Research bülteninde sunuldu.
Bonn Üniversitesi. Ç: O.