Hiç Ağaç Kesilmeden Ahşap Masa Yapılabilir mi?

0
Zinya çiçeği yapraklarından yetiştirilen odun benzeri hücre kültürü. Fotoğraf: Araştırmacılar

Ahşap bir masanın yapılması çok şeye mal oluyor. Ağacın yetiştirilmesi, kesilmesi, nakledilmesi, işlenmesi… Bu süreç onlarca yıl alıyor. Luis Fernando Velásquez-García ise daha basit bir çözüm öneriyor: “Eğer bir masa istiyorsanız, o halde sadece bir masa yetiştirmelisiniz.”

Velásquez-García’nın grubunda çalışan araştırmacılar, odun ve lif gibi belli bitki dokularını laboratuvarda yetiştirmek üzere yeni bir yöntem öne sürmüşler. Fikir henüz başlangıç aşamasında olsa da, bazı yönlerden yapay ete benziyor ve biyolojik maddelerin üretilmesini kolaylaştırma fırsatı sunuyor. Zinya çiçeğinin yapraklarından çıkardıkları ilk aşama hücre örneklerinden odun benzeri hücreler meydana getiren araştırma takımı, bu hücrelerden oluşan bir yapı yetiştirerek fikrin uygulanabileceğini göstermiş.

Masa yetiştirmek için halen katedilmesi gereken uzun bir mesafe olsa da, yapılan çalışma; ormancılık ve tarımın meydana getirdiği çevresel yükü hafifleten biyomadde üretimine yönelik yeni yaklaşımlar için muhtemel bir başlangıç noktası sağlıyor. “Bu maddeleri elde etme yöntemimiz yüzyıllardır değişmedi ve bu yöntem çok verimsiz” diyor Velásquez-García. “Tüm bu verimsizliği ortadan kaldırmak için büyük bir şansımız var.”

15 Mart’ta Journal of Cleaner Production bülteninde yayımlanacak olan makalenin baş yazarı, makine mühendisliği doktora öğrencisi Ashley Beckwith. Ortak yazarlar ise Beckwith’in ortak danışmanları olan; MIT Mikrosistemler teknolojisi Laboratuvarları’nın baş bilim insanı Velásquez-García ile Charles Stark Draper Laboratuvarı’nda biyomedikal mühendisi Jeffrey Borenstein.

Beckwith, bitkilerin kendisini her zaman büyülediğini ve bu projenin ilhamının, geçenlerde bir çiftlikte zaman geçirdiği sırada geldiğini söylüyor. Tarıma özgü bir dizi verimsizlik gözlemlemiş: Bu verimsizler arasında; tarlalardan akan gübre gibi bazıları yönetilebilirken, hava durumu ve mevsimsellik gibi diğerleri ise tamamen çiftçinin kontrolü dışında. Üstelik, toplanan mahsullerin gerçekte sadece bir bölümü gıda veya hammadde üretimi için kullanılıyor.

Daniel Ackerman/Massachusetts Teknoloji Enstitüsü. Ç: O.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz