Virgin Galactic’in “Cosmic Girl” Uçağı, Uzaya Roket Gönderecek

0
null

Uzay pahalı, hava yolculuğu ise değil. Uzay, eğer gönderilecek olan obje atmosferin üst katmanlarından gönderilirse daha ucuz hâle gelmekte. Bunu gerçekleştirmek içinse son yıllarda uçakların birer fırlatma platformuna dönüştürülebilmeleri için efor sarf edilmekte. DARPA geçtiğimiz haftalarda savaş jetleriyle ilgili yürüttüğü bir projeyi durdurdu. Richard Branson’ın sahibi olduğu Virgin Galactic ise aynı projeyi devasa bir uçakla denemekte: Emekliye ayrılmış, “Cosmic Girl” isimli bir 747.

Muhteşem bakımı ve uçuş geçmişi için seçilen uçak (mükemmel isminin maalesef bunda bir etkisi yok), LauncherOne roketlerini fırlatabilmek üzere modifiye edilecek. Bu iki aşamalı roketler normalde Virgin Galactic’in WhiteKnightTwo isimli yüksek irtifalı uçağı için tasarlanmış olsalar da bu iş için dönüştürülmüş 747 daha ağır yükün altından kalkabilecek. Milyarderler tarafından finanse edilen şirketler olan SpaceX ve Blue Origin’in yeniden kullanılabilir roket hayallerine karşın bu roketlerde böyle bir kaygı bulunmamakta.

Bahsi geçen roket, uçağın bir kanadının altından fırlatılacak. Roketin yerleştirileceği yer ise daha önce başka 747’ler tarafından beşinci motor taşımak amaçlı kullanılan konum.

Roket, küçük uyduların fırlatılması için ideal yöntem olarak gösterilmekte ve Virgin Galactic’e göre Cosmic Girl ve LauncherOne ile gerçekleştirilecek her bir fırlatmanın maliyeti yaklaşık 10 milyon ABD Doları olacak. 10 milyon Dolarlık maliyet, DARPA’nın bir gün ulaşmayı umduğu 1 milyon Dolar’dan uzak olsa da kötü olduğu söylenemez.

Bu da ürünün tanıtım videosu:

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz