Baharatlı Yemekler, Enfeksiyonu Önleme Amacı Taşımıyor

0
Fotoğraf: Calum Lewis/Unsplash

Tıka basa acılı çiğ köfte yediğinizde, kendinizi alevli bir soru sorarken bulabilirsiniz. Bu soru, “Yiyecerlerde kullanılan baharatlar enfeksiyonu önlemeye yardımcı oluyor mu?” sorusu.

Birçok insan bu konu üzerine sohbet edip şakalaşmıştır. Ulusal Avustralya Üniversitesi’nde çalışan araştırmacılar sayesinde ise artık bir cevabımız var.

Nature Human Behaviour bülteninde yayımlanan araştırmanın kısa cevabı: Muhtemelen hayır.

Profesör Lindell Bromham ve meslektaşları, dünya çapındaki sıcak ülkelerde genelde neden baharatlı yiyecekler tüketildiğini merak etmiş. Dünya genelinde görülen bu kalıp, bazılarının “Darvinci gastronomi” deyişini uydurmasına sebep olmuş. Bu deyiş, iklimi daha sıcak olan ülkelerde midenin önderlik ettiği kültürel bir evrim sürecini belirtiyor.

Araştırmacıların sorularının cevabını bulmak için, 70 mutfaktan 93 farklı baharat içeren 33.000’den fazla tarifi incelemiş ve verilerden oluşan büyük bir açık büfede ziyafet çekmişler.

“Baharatlı yiyeceklerin, gıda kaynaklı enfeksiyon tehlikesinin sağlık ve hayatta kalma bakımından büyük bir maliyet oluşturabileceği sıcak iklimlerde insanların hayatta kalmasına yardımcı olduğu düşünülüyordu” diyor Profesör Bromham.

“Fakat bu kuramın geçerli olmadığını bulduk.

“Daha sıcak olan ülkelerde daha baharatlı yiyecekler bulunuyor fakat bizim yaptığımız analiz, bunun temelde gıda kaynaklı enfeksiyon tehlikesini azaltmaya yönelik kültürel bir adaptasyon olduğuna ilişkin belirgin bir sebep bulunmadığını gösteriyor.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz