Gökbilimcilerden oluşan uluslararası bir takımın Nature Communications bülteninde aktardığı gelişmeler sayesinde, yakındaki yıldızların etrafında yaşamı destekleyebilecek gezegenlerin görüntülerini yakalamak artık mümkün.
Orta kızılötesi ötegezegen görüntüleme yönteminde çok uzun gözlem sürelerine ek olarak yeni geliştirilen bir sistem kullanan araştırmacılar, artık yer tabanlı teleskoplar kullanarak yakındaki yıldızların yaşanabilir bölgesinde yer alan ve Dünya’nın yaklaşık üç katı boyutunda olan gezegenlerin görüntülerini doğrudan yakalayabildiklerini söylüyor.
Ötegezegenleri (güneş sistemimizin dışındaki gezegenler) doğrudan görüntülemeye yönelik çabalar, teknolojik kısıtlar sebebiyle sonuçsuz kalıyor ve Jüpiter’den çok daha büyük olan, çok genç yıldızların etrafında ve yaşanabilir bölgenin (bir gezegenin sıvı suyu barındırabileceği en iyi bölge) çok dışında yer alan, görülmesi daha kolay gezegenlerin tespitine doğru bir eğilimin ortaya çıkmasıyla sonuçlanıyordu. Gökbilimcilerin, uzayda yaşam bulmak istiyorlarsa başka yere bakmaları gerekiyor.
Çalışmanın birinci yazarı ve Arizona Üniversitesi’nin Steward Gözlemevi’ndeki NASA Hubble Akademi Üyeliği Programı’nda Sagan Akademi Üyesi olan Kevin Wagner, şöyle söylüyor: “Eğer bildiğimiz şekliyle yaşam için uygun şartlara sahip gezegenler bulmak istiyorsak, hemen hemen Dünya boyutunda olan ve daha yaşlı, güneş benzeri yıldızların yaşanabilir bölgelerinde duran kayalık gezegenler aramamız gerekiyor.”
Makalede tarif edilen yöntem, Wagner’in söylediğine göre ötegezegenleri doğrudan gözlemleme konusunda mevcut kabiliyetlerin on katından fazla gelişme sağlıyor. Ötegezegen görüntüleme üzerine yapılan çoğu çalışmada, 10 mikrondan daha küçük olan kızılötesi dalga boylarında gözlem yapılmış. Wagner, söz konusu dalga boylarıyla bu gibi gezegenlerin en yüksek parlaklığının görüntülenemediğini söylüyor.
Daniel Stolte/Arizona Üniversitesi. Ç: O.