Düşük Seviyelerdeki Hava Kirliliğine Uzun Dönem Maruz Kalmak, Kalp ve Akciğer Hastalığı Tehlikesini Artırıyor

0
Kirli hava; diğer adıyla smog. iStock

Üç gün önce Amerikan Kalp Birliği’nin amiral gemisi bülteni Circulation‘da yayımlanan yeni bir araştırmaya göre; düşük seviyelerde olduğu düşünülen hava kirliliğine uzun bir dönem boyunca maruz kalmak, 65 yaş ve üstü kişilerde kalp krizi, inme, atrium kasılması ve zatürre geçirme tehlikesini artırabiliyor.

Hava kirliliği, kalpte ve vücut genelinde oluşan iltihaplanma üzerindeki etkisi sebebiyle kalp damar ve solunum sistemlerine zarar verebiliyor. Hava kirliliğinin sağlığa yönelik etkileri üzerine yapılan son çalışmalarda, uzun dönemli maruziyetin sebep olduğu muhtemel zararların anlaşılmasına odaklanılıyor ve birden fazla kirleticinin etkisi eş zamanlı olarak araştırılıyor. Hava kirliliğine yönelik yapılan araştırmalar, ulusal çevre ve sağlık ilkelerinin belirlenmesinde hayati önem taşıyor.

Harvard Halk Sağlığı Fakültesi’nde doktora sonrası araştırma görevlisi ve yeni çalışmanın baş yazarı olan Mehdi Daniş Yazdi, “İnsanların, eğer mümkünse uzun süreli zararlı maruziyetlerden kaçınmak için yaşadıkları bölgedeki hava kalitesinin farkında olmaları gerekiyor” diyor. “Bizim çalışmamızda ABD’deki mevcut standartların altında zararlı etkiler bulunduğundan, hekimler hava kirliliğini kalp damar ve solunum hastalıkları bakımından bir tehlike etmeni olarak düşünmeli ve karar verici mecralar, hava kirleticilere yönelik mevcut standartları yeniden düşünmeli.”

Amerikan Kalp Birliği. Ç: O.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz