Robotlar tanı testi yapabiliyor, hastane odalarını temizleyebiliyor, ölüleri gömebiliyor. Mühendislere düşen, makinelerin bu işe hazır olup olmadığına karar vermek.
Mühendisler afet müdahale robotlarını çok hassas olacak biçimde üretiyor çünkü robotlar, insanlar için aşırı tehlikeli durumlarda çalışabiliyor. Şimdi insanların aklında başka bir şey var. Belki de robotlar, Batı Afrika’da Ebola hastalarının atıklarını taşıyabilir ya da ölenlerin cesetlerini gömebilir. Bu işleri robotlara devretmek, hastalığın en bulaşıcı olduğu dönemde insanların hastalara temas etmesini önleyebilir.
Hastanelerde daha şimdiden basit robotlar kullanılıyor. Örneğin tele varlık robotları doktorların hastaları uzaktan muayene etmesini sağlıyor. Bu da ABD gibi daha önce çok az doktorun Ebola’yla karşılaştığı yerlerde yararlı olabilir. Odaları dezenfekte etmek için güçlü morötesi (UV) ışını yayan bir de hastane robotu var ama bu daha çok tekerlekli bir makine görünümünde. Kendi başına hareket edemiyor ve çok karmaşık komutları algılayamıyor. Bir diğer robot ise Tokyo İtfaiyesi için 2008’de geliştirilmiş ve ceset taşımak için tasarlanmış. Tabii ölenlerin yakınları, sevdiklerinin ölüsünü robota teslim eder mi, orası belirsiz.
Beyaz Saray Bilim ve Teknoloji Politikası Bürosu’yla işbirliği yapan robotik mühendisleri önümüzdeki ay başında bir araya gelecek ve mevcut robotların bu işler için kullanılıp kullanılamayacağını tartışacak.