Kızıl Saçlıların Acı Eşikleri Neden Farklı?

0
Fotoğraf: Eugene Chystiakov/Unsplash

Massachusetts Genel Hastanesi’nin (MGH) önderliğinde yürütülen yeni araştırma, kızıl saçlı kişilerin neden belli acı türlerine karşı değişik hassasiyet sergilediğine yönelik fikirler sunuyor. Bulgular Cuma günü Science Advances bülteninde yayımlandı.

Kızıl saçlı insanlarda (kızıl kürklü diğer çok sayıda hayvanda olduğu gibi) cildin pigment üreten hücreleri (melanositler), melanokortin 1 reseptörünün farklı bir çeşidini barındırıyor. Hücre yüzeyinde duran bu reseptör, melanokortin adı verilen ve vücutta dolaşan hormonlar ile faaliyete geçtiği zaman; melanositin sarı/kırmızı melanin pigmenti üretmeyi bırakıp kahverengi/siyah melanin pigmenti üretmesine sebep oluyor. Mass Genel Kanser Merkezi Melanom Programı başkanı ve MGH Cilt Biyolojisi Araştırma Merkezi başkanı David E. Fisher’ın yaptığı önceki çalışmalar, kızıl saçlı bireylerin bronzlaşamamasının ya da ciltlerinin kararamamasının, söz konusu reseptörün atıl varyantlarına kadar takip edilebildiğini göstermiş.

Fisher ve meslektaşları, kızıl saçlı bireylerdeki farklı acı eşiklerinin ardındaki bu işleyişleri araştırmak üzere, (insanlarda olduğu gibi) melanokortin 1 reseptör işlevi eksik bir varyant içeren ve ayrıca daha yüksek acı eşikleri sergileyen kızıl kürklü bir fare nesli üzerinde çalışma yapmış.

Araştırmacılar, kızıl kürklü farelerde melanokortin 1 reseptör işlevinin kaybolmasının, hayvanlardaki melanositlerin POMC (proopiomelanokortin) adı verilen bir molekülü daha düşük seviyelerde salgılamasına sebep olduğunu bulmuşlar. Bu durumun sonucunda POMC molekülü, ağrıya karşı hassaslaşmayı sağlayan bir hormon ile ağrıyı önleyen bir hormonun da içinde bulunduğu farklı hormonlara karışmış. Bahsedilen hormonların mevcudiyeti, ağrıyı engelleyen opioid reseptörleri ile ağrı algısını artıran melanokortin 4 reseptörleri arasında bir denge kuruyor.

Kızıl kürklü farelerde (dolayısıyla, muhtemelen de insanlarda) her iki hormonun da düşük seviyelerde bulunmasının, görünürde birbirini sıfırlaması gerekirdi. Fakat vücut, ağrıyı engellemekle ilişkili opioid reseptörlerini faaliyete geçiren ve melanositle ilişkili olmayan ek unsurlar da üretiyor. Bu yüzden, melanositle ilişkili hormonların daha düşük seviyelerde bulunmasının meydana getirdiği net etki, acı eşiğini yükselten daha fazla opioid sinyali ortaya çıkarıyor.

Massachusetts Genel Hastanesi. Ç: O.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz