Dünya Sağlık Örgütü’ne göre 2016 yılında, dünya çapındaki yetişkinlerin yüzde 39’u fazla kiloluydu. ABD Ulusal Sağlık İstatistikleri Merkezi’nin yaptığı bir ölçüme göre, 2017/2018 yılında ABD’deki obezlik miktarı yüzde 42,4’tü.
Günümüzde milyonlarca insan kilo vermek istiyor. Fiziksel egzersiz, bu konuda önemli bir seçenek. Sonuçta spor yaparken oturmaya, ayakta durmaya veya uzanmaya kıyasla daha fazla kalori tüketiliyor.
Peki sporun, yeme alışkanlıkları üzerinde ne gibi (doğrudan) etkileri var? Münih Teknik Üniversitesi ile Nebraska Üniversitesi’nde çalışan bilim insanları, bu sorunun cevabını ilk defa araştırmışlar.
Münih Teknik Üniversitesi’nde egzersiz, beslenme ve sağlık profesörü olan Karsten Köhler, “Spor bağlamında, fiziksel faaliyetten sonra fazla yiyen insanlar var” diyor. “İnsanlar kendilerini ve vücutlarını faal oldukları için ödüllendirmek istiyor. Bu yüzden biz de, insanların egzersiz yapmadıkları zamanlara kıyasla egzersiz yaptıktan sonra neden daha fazla yediğini bulmak için kuramsal bir deney yürüttük”
“Bu çalışmaya göre, kişinin yemek isteme miktarı ve ‘aciliyeti’ gibi belirli özelliklerin, fiziksel uğraş süresince değiştiğini ilk defa gösterdik” diyor Prof. Köhler. “Bulgular, egzersiz yoluyla kilo kaybının en uygun hale getirilmesinde yeni müdahalelerin geliştirilmesine yardımcı olacak.”
“Bulgulara göre fiziksel egzersiz, spor yapan kişilerin idman devresinden sonra daha hızlı şekilde daha fazla besin tüketmesine yol açabilir” diyor Köhler. “Kilo kaybı, pek çokları için egzersiz yapmanın ana motivasyonu olduğundan ve istenen kilo kaybına ulaşamamak da egzersizi bırakma ihtimalini artırabileceğinden, egzersiz yapmadan önce egzersiz sonrasında ne yemek istediğinizi düşünmek iyi bir strateji olabilir.” Çalışma Nutrients bülteninde yayımlandı.
Münih Teknik Üniversitesi. Ç: O.