Beyin, Sindirimi Düzenlemek Üzere Evrimleşmiş Olabilir

0
Fotoğraf: Tsukuba Üniversitesi

Görsel ve görsel olmayan sistemlere sahip hayvanlar da dahil olmak üzere pek çok yaşam biçimi, ışığı biyolojik açıdan önemli bir sinyal biçiminde kullanıyor. Şimdiyse Japonya’da çalışan araştırmacılar, sinirsel hücrelerin başlangıçta sindirimi ışık bilgisine göre düzenlemek üzere evrimleşmiş olabileceğini keşfetmişler.

Tsukuba Üniversitesi’nde çalışan araştırmacılar, BMC Biology bülteninde yayımlanan bir çalışmada deniz kestanelerinin ışığı kullanarak, sindirim sisteminin önemli bir bileşeni olan mide kapısının açılıp kapanmasını düzenlediğini ortaya çıkarmışlar.

Işığa bağlı sistemler, sıklıkla Opsin familyasındaki proteinlerin faaliyetine bel bağlıyor ki bunlar, görsel ve görsel olmayan sistemlere sahip canlıların da yer aldığı hayvanlar alemi boyunca bulunuyor. Opsinlerin farklı taksonomik gruplara ait hayvanlardaki işlevini anlamak, farklı canlılardaki görsel/görsel olmayan sistemlerin ışığı nasıl dış bir sinyal şeklinde kullandığına ilişkin önemli ipuçları sağlayabilir. Opsinlerin, deniz kestanelerinin de içerisinde yer aldığı Ambulacraria grubu hayvanlardaki işlevi şimdiye kadar belirlenmemiş. Araştırmacılar da yeni çalışmalarında bunu ele almayı hedeflemiş.

Çalışmanın eş yazarı Profesör Şunsuke Yaguçi, “Gözlerin ve görsel sistemlerin işlevleri çok iyi belirlenmiş durumda” diyor. “Fakat özellikle ikincil ağızlılarda, ışığa bağımlı sistemlerin evrim boyunca nasıl kazanıldığı ve farklılaştığı belli değil çünkü Ambulacraria grubundaki sinyalleşme güzergâhına ilişkin veriler eksik.”

“Bizim çalışmamız, evrim sürecini anlamak bakımından önemli sonuçlar barındırıyor; özellikle de nörotransmiterler yoluyla kontrol edilen ışığa bağımlı sistemleri evrimini” diyor Yaguçi.

Tsukuba Üniversitesi. Ç: O.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz