Süper Malzemelerin Yükselişi!

0

Mühendisler maddeye yeni bir boyut kazandırma uğraşında. 3 boyutlu atomları 2 boyutlu yapılara yerleştirmeye çalışıyorlar. Bu sayede normal görünüşlü ancak kullanılamayan elementler oluşturulabilecek.

Elementleri iki boyutlu yapıya sokma fikri grafenin iki boyutlu yapısı keşfedildiğinde ortaya çıktı. Bu yapı çelikten 200 kat daha sertti. Sert olduğu kadar da şeffaftı ve bilim insanları ise bu fırsattan yararlanmayı kafalarına koymuştu. Grafeni kullanmak zor olsa da şimdilerde mühendisler hedef yükseltti: yüksek yoğunluklu bilgisayar bellekleri, geniş bant radyasyon dedektörleri ve tıbbi cihazlar.

Diğer 2 boyutlu maddeler daha da etkileyici. Bilim insanları farklı elementlerin iki boyutlu yapılarını oluşturmak için çalışıyorlar. Listede fosfor, silikon ve germanyum da var. Silikon ve fosfor üzerinde daha önce çok çalışıldığı için onlar şimdilik kilit elementler.

2016 yılındaki hedef ise bu maddeleri birleştirerek yeni, kullanışlı ve sağlam malzemeler üretmek. Lawrence Berkeley Ulusal Laboratuvarı bu dönüşümü, ironik olarak, üç boyutlu lazerler kullanarak gerçekleştiriyor.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz