Memeliler, Bağırsaklarıyla Solunum Yapabiliyor

0
Fotoğraf: Shutterbug75/Pixabay

Dört gün önce Med bülteninde yayımlanan bir araştırmaya göre kemirgenler ve domuzlar, belirli sucul canlılarla beraber bağırsaklarını solunum amacıyla kullanma kabiliyetine sahip. Araştırmacılar rektum yoluyla oksijen gazının veya oksijenli sıvının iletilmesinin, solunum yetmezliğine sahip iki memeli modelinde hayat kurtarıcı olduğunu göstermiş.

Tokyo Tıp ve Diş Hekimliği Üniversitesi ile Cincinnati Çocuk Hastanesi Tıp Merkezi’nde çalışan eş yazar Takanori Takebe, şöyle aktarıyor: “Yapay solunum desteği, akciğer iltihabı veya akut solunum sıkıntısı sendromu gibi ciddi hastalıklar yüzünden meydana gelen solunum yetmezliğinin klinik yönetiminde hayati bir rol oynuyor. Yan etkilerin ve güvenliğin insanlarda etraflı şekilde değerlendirilmesi gerekse de; bizim yaklaşımımız, solunum yetmezliği bulunan ağır hastaların desteklenmesinde yeni bir paradigma sunabilir.”

Bazı sucul canlılarda, düşük oksijenli koşullarda akciğer veya solungaçlardan başka organlar kullanılarak hayatta kalmak üzere benzersiz bağırsaksal soluma mekanizmaları evrimleşmiş. Örneğin deniz hıyarları, çopra balığı adı verilen tatlı su balıkları ve belli tatlı su kedi balıkları solunum amacıyla bağırsaklarını kullanabiliyor. Fakat memelilerde de benzer kabiliyetlerin bulunup bulunmadığı çok tartışılmış.

Takebe ve ortakları, yeni çalışmada sıçanlarda, farelerde ve domuzlarda bağırsaksal solumaya yönelik bulgular sağlıyor. Araştırmacılar ilk önce bağırsaksal bir gaz havalandırma sistemi tasarlayarak, farelerin rektumuna saf oksijen uygulamışlar. Bu sistem olmadan, son derece düşük oksijen koşullarında hiçbir farenin 11 dakika hayatta kalamadığını göstermişler. Bağırsaksal gaz havalandırmasıyla ise kalbe daha fazla oksijen ulaşmış ve farelerin %75’i, normalde ölümcül olan düşük oksijen şartlarında 50 dakika hayatta kalmış.

Bağırsaksal gaz havalandırma sisteminde bağırsak mukozası aşındığından, yöntemin özellikle ağır hastalarda klinik yönden uygulanması ihtimal dışı. Bu yüzden araştırmacılar, oksijenlenmiş perflorokimyasallar kullanarak sıvı tabanlı bir seçenek de geliştirmiş. Bu kimyasalların biyouyumlu olduğu ve insanlarda güvenliği olduğu da daha önce gösterilmiş.

Cell Basın. Ç: O.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz