Yeni, Biyolojik ve Daha Güvenli Sabunlar

0
Fotoğraf: Jason Jarrach/Unsplash

Fransa Ulusal Bilimsel Araştırma Enstitüsü’nde çalışan Profesör Charles Gauthier’in öncülüğündeki uluslararası bir araştırma takımı, biyo yüzey etkin madde pazarında devrim yaratma potansiyeli taşıyan yeni bir molekül keşfetmiş. Takımın bulguları Chemical Science bülteninde yayımlandı.

Petrolden sentezlenen yüzey etkin maddeler, çoğu sabun, deterjan ve şampuanın ana etkin bileşeni konumunda. Bakterilerin ürettiği biyo yüzey etkin maddeler ise daha güvenli olmanın yanısıra, yapay yüzey etkin maddelerin yerini alabilir.

Ramnolipid moleküller; biyolojik şekilde çözünebilmeleri, asgari toksik etkileri ve endüstriyel atıklardan üretilmeye yatkın olmaları sebebiyle bilinen en güvenli ve en cazibeli yüzey etkin maddeler arasında. Fakat bir sorun var: İnsanlara zararlı olan Pseudomonas aeruginosa bakterisi kullanılarak yapılıyorlar.

“Eğer ramnolipidlerden bütünüyle faydalanacaksak, bu patojenik bakterileri devasa bir ölçekte yetiştirmek zorundayız. Ortada bir sağlık tehlikesi bulunduğundan, endüstri alternatif yollar arıyor” diye açıklıyor Profesör Gauthier. Bu bakterinin ürettiği moleküller, genelde diğer bileşikler ya da hastalık tehlikesi taşıyan unsurlar ile karıştırılıyor ve bu sebeple, kullanılması daha zor hale geliyor.

Bu sorunu ele almak isteyen araştırma takımı, patojenik olmayan Pantoea ananatis bakterisinde ramnolipidleri andıran moleküller belirlemiş. Ananatosit adı verilen bu moleküller, daha sonra laboratuvarda kimyasal şekilde sentezlenmiş. Bu durum, söz konusu moleküllerin bakteri kullanımından daha büyük bir ölçekte üretilebileceğini akla getiriyor. Endüstri, umut vadeden bu yeni biyo yüzey etkin maddelere halihazırda ilgi gösteriyor.

Audrey-Maude Vézina/Fransa Ulusal Bilimsel Araştırma Enstitüsü. Ç: O.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz