‘Elektronik Burun’, Tespiti Zor Kanserleri Koklayarak Buluyor

0
Kan numuneleri. Fotoğraf: ABD Ulusal Kanser Enstitüsü

Pennsylvania Üniversitesi ve Penn Perelman Tıp Fakültesi’nde çalışan araştırmacıların yeni çalışmasına göre, kan numunelerinden çıkan buharların koklandığı koku tabanlı bir tahlil, iyi huylu tümörler ile pankreas ve yumurtalık kanseri hücreleri arasında yüzde 95’e varan bir doğruluk ile ayrım yapabiliyor.

Yeni geliştirilen araç yapay zeka ve makine öğrenimi kullanarak, kan plazma numunelerindeki hücrelerin yaydığı uçucu organik bileşen karışımını deşifre ediyor. Bulgular, Penn Üniversitesi’nde geliştirilen yeni aracın, pankreas ve yumurtalık gibi tespiti zor kanserlerde girişimsel olmayan bir tarama yaklaşımı şeklinde kullanılabileceğini akla getiriyor.

Sonuçlar, 4 Haziran’da gerçekleştirilecek olan yıllık Amerikan Klinik Onkoloji toplantısında sunulacak.

Penn Üniversitesi Sanat & Bilim Fakültesi’nde fizik ve gökbilim profesörü olan Charlie Johnson, “Çalışma şimdilik erken dönemde bulunsa da, bulgular çok umut verici” diyor. “Veriler bu tümörleri hem ileri, hem de ilk aşamalarda tespit edebileceğimizi gösteriyor ki bu heyecan verici bir durum. Klinik ortam için uygun biçimde geliştirilmesi halinde test, yıllık muayenenizin parçası olabilecek standart bir kan tahliliyle yürütülebilir.”

Pennsylvania Üniversitesi Tıp Fakültesi. Ç: O.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz