Mikrobiyal Gen Keşfi, Bağırsak Sağlığını İyileştirebilir

0
Bağırsak mikrobiyomunu gösteren bir canlandırma. Tasvir: Design Cells/iStock

Vücudunuzla beraber, gittiğiniz her yere trilyonlarca mikrop taşıyorsunuz. Bu mikroskobik canlılar otostop çekmekle kalmıyor; birçoğu, sindirimimizden bağışıklık sistemimize ve ruh hallerimize kadar her şeyi düzenleyen gerekli kimyasal tepkimeleri yürütüyor.

Bu önemli tepkime dizilerinden biri de, safra asitleri yoluyla yağ emilmesi. Karaciğerlerimiz bu asitleri üreterek, ince bağırsaktan geçen yağların ve yağda çözülebilen vitaminlerin sindirilmesine yardımcı oluyor. İnce bağırsağın bitimine yakın, mikroplar bu asitleri faydalı veya zararlı olabilecek yeni biçimlere dönüştürüyor.

Illinois Üniversitesi’nde yapılan yeni araştırmada, bu dönüşümlerle ilişkili bir dizi mikrobiyal genin sonuncusu belirleniyor.

IÜ Hayvan Bilimleri Bölümü’nde yardımcı profesör ve Gut Microbes bülteninde yayımlanan yeni makalenin eş yazarı Jason Ridlon, “Bu bakteriyel genleri konumlandırmak, safra asidi dönüşümünün konak sağlığı üzerindeki etkisini belirlemeye olanak sağlayacak” diyor. “Eğer bunun faydalı bir tepkime olduğu keşfedilirse, sindirim sistemindeki bu safra asitlerinin üretimini teşvik edecek tedavi stratejileri geliştirilebilir.”

Mikroplar, safra asidi moleküllerindeki üç hidroksil grubunun yönünü değiştiren enzimler üretiyor. Bunların farklı şekillerde çevrilmesi, asit moleküllerini yeniden sıralayarak zararlı veya faydalı olabilecek biçimlere dönüştürüyor. Ridlon ve araştırmacılar, halihazırda bu enzimlerden iki tanesinin genlerini belirlemiş. Fakat diğer gen şimdilik bilinmiyor.

Ridlon ve ortakları, bu kayıp geni bulmak için geçmişe bakmışlar. Daha önce yapılan bir araştırmada (karbon-12 şeklinde bilinen asit molekülündeki bir konuma bağlı) belli bir hidroksil grubunda meydana gelen çevrilme, Clostridium paraputrificum isimli mikroba bağlanmış.

“Onlarca yıl önce yayımlanan bilimsel yazından, bu işlevin hangi türde tespit edildiğini biliyorduk. Kültür koleksiyonumuzda bulunan bir Clostridium paraputrificum suşunda da bunu onayladık. Bu işlevin, indirgeyici şeklinde bilinen belli enzimlerle hızlandırıldığı biliniyor” diyor Ridlon.

Clostridium paraputrificum’un genom dizilimini kullanarak, tüm aday indirgeyicileri belirledik. Bu genleri E. coli‘ye aktararak da, hangi indirgeyicinin safra asitlerindeki bu kutup grubunu çevirdiğini belirledik” diye ekliyor.

Lauren Quinn/Illinois Üniversitesi Tarım, Tüketici ve Çevre Bilimleri Fakültesi. Ç: O.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz