Çarşamba günü NASA, 2020’lerin sonunda fırlatacağı iki yeni uzay görevini duyurdu. Yeni görevler ile birlikte araştırmacılar, Dünya’nın en yakın gezegen komşusu cehenneme döndüğü sırada kendi gezegenimizin nasıl gelişip serpildiğini öğrenmeyi hedefliyor.
Uzay dairesinin yeni başkanı Bill Nelson, “Bu kardeş görevlerin her ikisiyle de, Venüs’ün yüzeyinde kurşun eritecek kadar cehennemvari bir dünya haline nasıl geldiğini anlamayı hedefliyoruz”
“Görevler, bütün bilim camiasına 30 yıldan uzun süredir gitmediğimiz bir gezegeni araştırma şansı sunacak.”
NASA’nın Keşif programı kapsamında yaklaşık 500 milyon dolar kazanan görevlerin, 2028-2030 aralığında fırlatılması bekleniyor.
Her iki görev de, bilimsel değerlerine ve planların uygulanabilirliğine dayalı olarak rekabetçi, hakem denetimli bir süreçten geçirilerek seçilmiş.
Venüs Atmosferinin Derinliklerinde Soy gaz ve Kimya Araştırması ile Görüntüleme anlamına gelen DAVINCI+, Venüs’ün çoğunlukla karbondioksitten oluşan atmosferinin bileşimi hakkında daha fazla detay toplanmasını ve atmosferin nasıl oluşup evrimleştiğinin öğrenilmesini sağlayacak.
Görevde, gezegende bir zamanlar okyanus bulunup bulunmadığı da belirlenmeye çalışılacak.
Zemine doğru alçalan bir küre, sülfürik asit bulutlarıyla dolu yoğun atmosferden geçerek dalış yapacak.
Soy gaz ve diğer element seviyeleri hassas şekilde ölçülerek, bugün gördüğümüz firari sera gazı etkisine neyin yol açtığı anlaşılmaya çalışılacak.
DAVINCI+, gezegenin ‘tessera’sının ilk yüksek çözünürlüklü görüntülerini de gönderecek. Dünya’daki kıtalara benzeyen bu jeolojik özelliklerin mevcudiyeti, Venüs’te levha tektonikleri bulunduğunu akla getiriyor.
Elde edilecek sonuçlar, karasal gezegen oluşumuna yönelik bilgileri yeniden şekillendirebilir.
Diğer uzay görevi ise, açılımı Venüs’ün Yayılıcığı, Radyo Bilimi, InSAR, Topoğrafya ve Tayfölçümü olan VERITAS.
Yörüngeden Venüs’ün yüzey haritasının çıkarılacağı bu görevde, gezegenin jeolojik tarihi incelenecek.
Görevde ayrıca bir radar yardımıyla üç boyutlu yapılar oluşturulacak, yüzey yükseltilerinin planı çıkarılacak ve volkanik faaliyetler ya da depremlerin hâlâ gerçekleşip gerçekleşmediği doğrulanacak.
Kızılötesi tarama kullanılarak, büyük bir kısmı bilinmeyen kaya tipleri belirlenecek ve aktif volkanların atmosfere su buharı yayıp yaymadığı tespit edilecek.
Göreve NASA öncülük etse de, kızılötesi haritalama cihazını Alman Havacılık ve Uzay Merkezi sağlayacak. İtalya Uzay Ajansı ile Fransa Ulusal Uzay Çalışmaları Merkezi de radara ve görevin diğer kısımlarına katkı sunacak.
NASA’nın Keşif Programı’nda çalışan bilim insanı Tom Wagner, “Venüs hakkında bu kadar az şey biliyor olmamız şaşırtıcı” diyor. “Fakat bu görevlerde elde edilen veriler, gökyüzündeki bulutlardan yüzeydeki volkanlara ve gezegen çekirdeğine kadar birçok şey öğrenmemizi sağlayacak”
“Sanki gezegeni yeniden keşfediyormuşuz gibi olacak.”
Başka bir gezegene gidip çevre analizi yapan ilk uzay aracı, Sovyetler Birliği’nin 1967 yılında Venüs’e gönderdiği Venera 4 olmuştu. 1970 yılında gönderilen Venera 7 ise başka bir gezegene yumuşak iniş yapıp Dünya’ya veri gönderen ilk uzay aracı olmuştu. 1983’e kadar devam eden Venera programında, başka bir gezegenin yüzeyi ilk defa görülmüştü.
Kaynak: Fransa Haber Ajansı. Çeviren: Ozan Zaloğlu.