Endoskopide Devrim Yaratabilecek Yeni Yöntem

0
Optik liften geçen ışığın nasıl karıştığını gösteren desenler. Görüntü: D. Phillips vd.

Exeter Üniversitesi’nde çalışan Dr. David Phillips’in öncülüğündeki bir araştırma takımı, karışan ışığı insan saçı kalınlığındaki optik bir liften geçirerek kontrol etmeyi sağlayan yeni bir yöntem geliştirmişler. İnsan vücudunun derinliklerinde yüksek çözünürlüklü görüntüleme yapmayı sağlayan iğne ucu boyutundaki bu ultra ince lifler, yeni nesil tıbbi endoskoplar için büyük umut vadediyor.

Birkaç milimetre boyutundaki geleneksel endoskoplar, sınırlı çözünürlük sunuyor; bu sebeple hücrelerin tek tek incelenmesinde kullanılamıyorlar. Tekli optik lifler ise 10 kat daha dar boyutta ve çok daha yüksek çözünürlüklü görüntüleme yapmayı sağlayabiliyor; canlı dokunun içerisindeki tekil hücrelerin özelliklerini inceleyecek kadar yüksek… Hücrelerin görülmesi, normalde sadece vücudun dışına çıkarıldığı ve mikroskop altına yerleştirildiği zaman mümkün oluyor.

Fakat buradaki püf noktası, optik liflere doğrudan bakamıyor olmamız çünkü liflerin içlerinden geçen ışığı karıştırması. Peki bu sorun nasıl çözülebilir? İlk olarak bir optik lifin ayarlanmasıyla lifin görüntüleri nasıl bulanıklaştırdığının anlaşılması ve daha sonra bu ayarlama bilgisinin, karışan ışıktaki görüntünün çözülmesinde kullanılmasıyla… Dr. Phillips’in grubu, Boston Üniversitesi ve Liebniz Fotonik Teknolojiler Enstitüsü’ndeki meslektaşlarıyla beraber bu yılın başlarında söz konusu işlemi son derece hızlı yapmayı sağlayan bir yöntem geliştirmiş. Çalışma Nature Communications bülteninde yayımlandı.

Exeter Üniversitesi. Ç: O.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz