Hıçkırığa Bilimsel Tabanlı Müdahale

0
FISST. Görüntü: JAMA Network Open

Texas Üniversitesi San Antonio Sağlık Bilimleri Merkezi’nde (UT Health San Antonio) çalışan araştırmacılar ve dünya çapındaki ortakları, 18 Haziran’da JAMA Network Open bülteninde yayımlanan bir araştırma makalesinde hıçkırık için bilimsel tabanlı yeni bir müdahaleyi tarif ediyorlar.

Söz konusu yayında bilim insanları, bu müdahale için yeni bir terim icat ediyor: “Cebri solunumsal emiş ve yutkunma aleti” veya kısa adıyla FISST. Araştırma takımı, 249 kullanıcıyla yürütülen ve yeni yöntemin evde yapılan tedavi yöntemlerinden (kese kağıdının içinde nefes alıp vermek gibi) daha iyi olup olmadığının sorulduğu anketin sonuçlarını da paylaşıyor.

Üniversitede yardımcı beyin cerrahisi profesörü olan Ali Seyfi, “Hıçkırıklar, ara sıra bazı insanlara musallat oluyor fakat bazı kişilerde yaşam kalitesini önemli oranda etkiliyor” diyor. “Bunlar arasında beyin zedelenmesi ve felç geçirmiş pek çok hasta ile kanser hastaları bulunuyor. Bu çalışmada iki kanser hastası vardı. Bazı kemoterapiler hıçkırığa sebep oluyor.”

Emme valfi barındıran sert bir pipet olan FISST, cebri emiş yöntemiyle bardaktan ağza su aktarılmasını sağlıyor. Emme ve yutma işlemi, frenik sinir ve vagus sinirini eş zamanlı şekilde uyararak hıçkırığı rahatlatıyor.

Cebri emiş işlemi, nefes alma sırasında akciğerleri şişiren bir sinir demeti olan diyaframı kasılmaya teşvik ediyor. Emme ve yutma, yutma sırasında soluk borusunu kapatan gırtlak kapağını da kapanmaya teşvik ediyor. Bu durum, hıçkırık kasılmalarını sonlandırıyor.

Kullanıcıların aktardığı verilere göre FISST, vakaların yaklaşık %92’sinde hıçkırığı durdurmuş. Katılımcıların yaklaşık %91’i de aletin kolay kullanıldığını belirtmiş.

Texas Üniversitesi San Antonio Sağlık Bilimleri Merkezi. Ç: O.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz